latinica  ћирилица
07/03/2017 |  14:29 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Суд БиХ ослободио припаднике тзв. Армије БиХ, јер су српске цивиле убили грешком?! (ВИДЕО)

Срамотна пресуда Суда БиХ! За злочин над српским цивилима 1992. године, у Кукавицама код Рогатице, кривице су ослобођени припадници тзв. Армије БиХ: Мухамед и Тарик Шишић, Емир Драковац и Азиз Шуша.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Доказано је да су у нападу на избјегличку колону и у ликвидацији учествовали, али су "били у заблуди о статусу жртава", скандалозно је образложење Судског вијећа.

Диверзанти у збалуди, предвођени командантом Мухамедом Шишићем, напали су колону путничких аутомобила и аутобус пун српске нејачи, жена и стараца који су бјежали из Горажда. И то је доказано. Доказано је и да су убили најмање 21-ог и ранили најмање 39 српских цивила из колоне. Али, риплијевски чак и за сарајевско правосуђе - криви нису! 

"Вијеће је ослободило оптужене за ову инкриминацију цијенећи да су оптужени били у стварној заблуди у погледу статуса оштећених", рекао је судија Даворин Јукић.

Преведено са језика судије Јукића и његових колега у Вијећу, нису знали диверзанти - убице да убијају, једногодишњу дјецу, или старице загазиле у 9.-у деценију живота. Од њих им се ваљда причињавали српски јуришници! А од путничких аутомобила марке лада, југо или голф два - тенкови и хаубице!

“Није избјегличка колона била обиљежена. Ни најављена”, правдао је Јукић "заблуђене" оптужене, а непресуђене убице!

А и том дионицом пута су често, каже пролазили српски војници. Заборавио је међутим, да образложи како су ладе, голфови и аутобуси, могли да буду у борбеном поретку, и као такви "по Јукићу", легитиман војни циљ. И откуд српска војска из правца Горажда које је било под муслиманском контролом!? 

"Срамота је то – за комплетну правосудну заједницу. Маргинализовати на овај начин један овакав злочи, прије свега представља увреде за српске жртве, породице жртава и комплетан српски народ са једном јасном поруком да жртве немају исти третман у тој тзв. правосудној институцији", категоричан је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.

И на то су српске жртве, нажалост, већ навикле. Након скандалозне пресуде угасио се и посљедњи трачак наде жртвама из конвоја! 

Ови вапаји до изумитеља "новог права и правде" очигледно не допиру! Да је другачије не би ваљда јавно изговорио како су заблуђене убице чим су схватили да је ријеч о цивилима престали да пуцају! И повукли су, остављајући за собом без помоћи на десетине тешко рањених! И не би себе демантовао у истом дану и истој судници! Наиме, притиснуто доказима и свједочењима очевидаца, вијеће је другоптуженом Емиру Драковцу изрекло затворску казну од 14 година због бруталног злостављања српског војника и још бруталнијег убиства старине Милоша Ковачевића у селу Вратсалићи.

Након оваквог звјерства Вратсилићима, тешко је повјеровати да су Драковац и његови диверзанти, убијајући српску нејач и старце у Кукавицама, били у заблуди. И престали да пуцају када су схватили ко су им жртве. Но “Јукићеви закони и конвенције” очигледно не познају ни право. Ни правду. А ни логику!