latinica  ћирилица
10/03/2017 |  16:27 | Аутор: РТРС

Болни проблем дојења о којем се ријетко говори

Дојење ојачава везу између маме и бебе, пружа дјетету најбољу храну и ојачава имунитет, али неким мајкама може представљати велики проблем.
Дојење - Фото: Screenshot
ДојењеФото: Screenshot

Један од најчешћих компликација на почетку дојења је маститис, стање о ком се ријетко говори, а које погађа многе мајке.

Линдзи Блис, мајка шесторо дјеце из Њујорка, дојила је све њих, али је тек са шестим искусила тежу страну дојења.

Упркос томе што има искуства са дојењем и што чак даје инструкције другим женама о томе, Блис није била довољно припремљена на оно што је чека.

Осим што јој је једна дојка отекла, млијеко је неконтролисано цурило и имала је грозницу.

“Као да ме је неко ударио у груди“, рекла је она за "Космополитан". "Нико вас не упозорава колико је маститис тежак. Због једне дојке може да испашта цијело тијело".

Маститис се дешава најчешће у прва три мјесеца дојења. Обично је резултат блокираног млијечног канала, развоја бактерија, стреса и исцрпљености, пропуштање издајања или притиска неадекватног грудњака.

Ако вас погоди маститис, може вам помоћи издајање и слободно можете наставити да храните дијете. Међутим, сигурно ћете трпјети бол и због тога је битно да узимате неки противзапаљенски лијек и да држите топао влажан облог на дојци 15 до 20 минута неколико пута дневно.

Ако симптоми потрају дуже од 24 сата, требало би да посјетите љекара.

Извор: Независне новине