latinica  ћирилица
10/03/2017 |  20:36 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Зашто авиони лете тако високо?

Да ли сте се икад запитали зашто авиони лете тако високо?

Не постоји максимална висина за летење, али мотори теже раде како опада ниво кисеоника, а отежава се комуникација са земљом.

Рекордну висину постигао је пилот Александар Федотов у совјетском МИГ-25М 1997. године, који је достигао висину од 37.649 метара.

Висина на којој лети већина авиона је 10.000 метара, а у случају летења важи правило што више то боље.

Наиме, један од главних разлога због којих авиони лете тако високо је тај што је у вишим слојевима атмосфере ваздух разрјеђенији, због чега је лет лакши, бржи и економичнији.

Идеална висина креће се од 10.000 до 13.000 метара. Више од тога, кисеоника је премало да подстакне сагоријевање у моторима, а ниже је ваздушни отпор већи.

Теоретски, у енергетском смислу, најефикасније би било да авион непрекидно иде узлазно на више надморске висине, него да се одржава на, рецимо, 10.000 метара, пошто се тежина летјелице смањује због трошења горива и разређивања ваздуха.

Конкорд је летио на висини од 15 до 18 хиљада метара, гдје ниједна друга летјелица није.

На тако великим висинама авиони заобилазе и временске неприлике. Тропосфера, односно атмосферски слој најближи тлу, биљежи највише метеоролошких феномена, а авионима највише одговара стратосфера.

У вишим дјеловима атмосфере такође се избјегавају друге летјелице, попут хеликоптера и лаких авиона, птица и инсеката.

Поред свега тога, предност високог летења је у томе што на висини од 13.000 метара, у случају неког квара, пилот има много више времена да ријеши проблем. Можда звучи нелогично, али постоји могућност да авион слети безбједно, чак и ако оба мотора откажу.

Извор: Агенције