latinica  ћирилица
10/03/2017 |  21:56 | Аутор: РТРС

Храна која чува косу

Код дама су у питању најчешће рогорозне дијете, а код мушкараца неизбалансиран јеловник.
Мрква - Фото: илустрација
МркваФото: илустрација

Ћелавост, танка и беживотна коса, проређено власиште, често су посљедица лоше исхране. Код дама су у питању најчешће рогорозне дијете, а код мушкараца неизбалансиран јеловник.

Главни састојак косе је протеин кератин и аминокиселина цистин, због чега је изузетно важно да се уноси довољно бјеланчевина у организам. Јаја и млијечни производи у великој мјери утичу на квалитет длаке, некада били обавезан дио јеловника, али савремени човјек их данас углавном избјегава или једе у малим количинама.

Витамини Б групе су неопходни да би коса била јака и здрава, а има их махунастом поврћу, шаргарепи, пивском квасцу, коштуњавим плодовима.

Витамин Ц као снажан антиоксиданс, подстиче циркулацију власишта и храни коријен длаке, као и витамин А. Обогатите јеловник јужним воћем, парадајзом, паприком, купусом, џигерицом, сојом.

Такође, врло је битно да свакодневно уносите довољну количину житарица, као и интегрални пиринач, семенке сунцокрета, зелене јабуке са кором, зоб, краставац, клице, јер ове намирнице садрже сумпор, бакар, гвожђе, цинк, калцијум и силицијум.

Када побољшате јеловник, то ће вам помоћи и да смањите нервозу, стрес и боље спавате, јер и то могу да буду узроци ћелавости. Осим тога, правилно и редовно прање косе уз масирање власишта и природни шампони без агресивних компонената, могу да одложе или ублаже губитак косе.

Извор: Новости