latinica  ћирилица
11/03/2017 |  16:40 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Пренос надлежности у банкарском сектору, у Српској против (ВИДЕО)

На помолу је нови покушај преноса надлежности. Предложеним измјенама Закона о осигурању депозита, предвиђено је да рад банака у Републици Српској надгледа Агенција за осигурање депозита БиХ.

Према досадашњем закону, ову функцију имају ентитетске агенције за банкарство. Примједбе из Републике Српске на овако измијењен закон у потпуности су игнорисане и Приједлог је у Парламент БиХ упућен без уважавања сугестија министра финансија Зорана Тегелтије.

 Агенција за осигурање депозита БиХ континуирано ће надгледати пословање банака чланица, а надгледање ће се обављати у складу са стандардима квалитета које прописује Управни одбор Агенције – наводи се у члану пет приједлога закона, који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара БиХ. Из ресорног министарства Српске поручују – ово је немушт начин утврђивања надлежности Агенције БиХ, тако што се задире у ентитетску надлежност.

"Да будем прецизнија, ради се о утврђивању надлежности Агенције да надзире квалитет пословања банака и надлежност за изрицање прекршајних казни у неиспуњењу стандарда квалитета , при чему сам закон не утврђује шта су то стандарди квалитета, већ ово питање препушта УО Агенције. Према нашем мишљењу... сама Агенција представља мрежу осигурања депозита, али никако није и не може бити орган у надзору пословања банкарског сектора", рекла је Сњежана Рудић, помоћник министра финансија Републике Српске.

 На Приједлог измијена закона, министар финансија Српске и члан УО Агенције за осигурање депозита БиХ Зоран Тегелтија изнио је примједбе на сједници Одбора, али ниједна његова сугестија није усвојена. У свом Мишљењу указује да је предложени закон у супротности са Законом о банкама Српске усвојеним у децембру прошле године, а поједине одредбе садрже елементе преноса надлежности.

"У поступку реструктурисања банака утврђен је садржај мишљења којег Агенција за осигурање депозита БиХ даје у овом поступку. Предложени садржај мишљења превазилази надлежности Агенције за осигурање депозита БиХ и исто је нужно усагласити са Законом о банкама Српске. 
Накнада губитака које повјериоци из поступка реструктурисања могу захтијевати, није усаглашена са одредбама ентитетских закона о банкама", навео је министар финансија Републике Српске, Зоран Тегелтија.

Предсједник Републике Српске одбија било какву могућност преноса надлежности.

"Не може, то се неће десити, не знам одакле то и ко је дао било какву сагласност! Апсолутно Агенција за банкарство остаје дио наших надлежности и нема договора о преносу нити се може договорити. Ако постоје спекулације о томе или покушај те врсте, то ће бити одбијено'', истакао је предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Како је овај приједлог прошао Савјет министара БиХ и српске министре, није познато. У СДС-у тврде да нису одговорни ни за један пренос надлежности.

"Исто тако, треба јасно да апострофирамо кривца због чега су пропале банке у Републици Српској и зашто данас имамо протребу да се на један такав централизован начин управља контролом банака и депозита", рекао је члан Социјално-економског савјета СДС, Маринко Божовић.

Остао је нејасан став да ли ће овако измијењен Закон о осигурању депозита БиХ добити подршку посланика СДС-а у Парламентарној скупштини БиХ.