latinica  ћирилица
12/03/2017 |  15:50 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Невесиње брендира свој најпознатији производ- кромпир (ВИДЕО)

Произвођачи и локална управа покренули су процедуру заштите производа с препознатљивим географским поријеклом, како би сачували традиционалну производњу и постигли већу тржишну вриједност. Надају се да ће заштићена ознака "невесињски" поново покренути производњу кромпира и оживјети овај крај.
Невесињски кромпир - Фото: РТРС
Невесињски кромпирФото: РТРС

Препознатљив квалитет и име на тржишту, производња дужа од стотину година били су довољни невесињским произвођачима да се ухвате у коштац са брендирањем. Осим конзумног, производи се и сјеменски, по којем су, као четврти произвођач, били чувени и у бившој Југославији. 

" Тај укус, све карактеристике које добија на овом чистом зраку, само ово поднебље и надморска висина гарантују квалитет", рекао је произвођач Весо Радић.

 Руководилац производње ПГ "Агро Херцеговина" Борис Шиповац истиче да производе око 100 вагона годишње, од тога сјеменског 30 - 40 вагона и да су први  у БиХ. 

Са ознаком заштите географског поријекла - брендом, произвођачи би добили бољу позицију на тржишту, али би и заштитили свој производ од бројних плагијата, који се сада продају под ознаком "невесињски". Очекују и бољу зараду, јер су брендирани производи скупљи за око 30 одсто. Садашња откупна цијена од 35 пфенига за килограм, довољна је тек за опстанак. 

"Нема пијаце од Требиња до Чапљине гдје се не продаје различити кропмир под невесињским а видјели нису Невесиња, тако би стали томе у крај", каже произвођач Весо Радић. 

" Ово је последњи покушај да нешто учиноимо ако би прошли процес заштите географског поријекла, надам се да би садашњи број произвођача са 400 повећали два или три пута у наредне три године", рекао је начелник општине Невесиње, Миленко Авдаловић.

 Иако Невесиње има традицију дугачку више од стотију година, и неоспоран квалитет, до ознаке заштите поријекла и добијања бренда пут је дугачак.
 Први корак је већ учињен- основано је Удружење произвођача кропмира. Предстоји прикупљање докумнетације, контрола квалитета на терену и израда стручног елабората. Пројкат је скуп, па ће локална управа тражити помоћ Регионалне агенције за економски развој БиХ. Све може потрајати и до три године, а Невесињци се надају да ће много брже, већ наредне године, доћи до жељеног сертификата.