latinica  ћирилица
13/03/2017 |  08:46 | Аутор: РТРС

Дојче Веле: На Асадовој црној листи чак 1,6 милиона људи

Сиријска тајна служба има листу са 1,6 милиона имена људи који се сматрају противницима режима у Дамаску те их треба шпијунирати или ухапсити, објавио је Дојче веле. Међу њима су стотине Нијемаца, као и троје новинара "Дојче Велеа".

Новинар Курт Пелда рекао је да је званични Дамаск против њега већ два пута издавао налог за хапшење. “То ништа не значи", каже Пелда, који је за њемачки јавни сервис АРД више пута извјештавао из Сирије. Тврди да га листа сиријске војне обавјештајне службе неће спречити да, када буде потребно, опет отпутује у Сирију.

На тој листи је чак 1,6 милиона имена – међу њима 600 њемачких држављана. Подијељени су у три категорије: за највећи број сиријска тајна служба хоће да буде информисана уколико допутују у земљу. Други имају забрану уласка и званично не би смјели у Сирију. Курт Пелда је у трећој групи – ту су они који би у Сирији били ухапшени уколико их режим открије. Али режим има контролу над мањим дијелом земље.

На листи је и Марсел Метелзифен чији је кратки документарац о сиријској дјевојчици (“Ватани: Моја домовина") био номинован за Оскара. Ни њега не изненађује што је на црној листи нити ће због тога трпјети икакве посљедице. Први пут је био у Сирији 2011. након што су избили протести. Тада је имао уредну визу. Сваки сљедећи пут је, како каже, улазио илегално и примјетио да га тајна служба посматра. Касније је и за њим расписана потјерница. Сада и дефинитивно зна – у Сирију више не може регуларним путем.

Шпијунирање противника режима у Сирији се одвија од шездесетих година. Листа која је сада откривена садржи податке о особама из 153 земље, а саставиле су је четири велике тајне службе у Сирији. Већина имена је додата послије 2011. Још није познато како је листа доспјела до новинара. Претпоставља се да се ради о инсајдеру из службе.

Хак Итар, главни уредник сиријског портала 'Zalam al Vasl' подсјећа да је његов портал о листи извјештавао још од 2015. “Али тек када се њемачка штампа заинтересовала за тему, интересовање је порасло." Чини се да је листа вјеродостојна јер, како кажу новинари, садржи прецизне податке о особама, имена родитеља, бројеве личних докумената, држављанства и друге информације.

Извор: Дојче Веле