latinica  ћирилица
13/03/2017 |  11:03 | Аутор: РТРС

Откријте колико сна вам је заиста потребно

Када је ријеч о спавању, већина људи је убијеђена да је потребно осам сати. Међутим, тај број је можда само мит.

Доктор Мајкл Брус, стручњак за спавање, каже да је просјечној особи потребно само 7.5 сати сна сваке ноћи.

Неким људима је потребно мање, а неким треба више спавања.

"Скоро цио свој живот спавам 6.5 сати. Мојој жени је потребно 8 и по сати. Сви смо различити", рекао је Брус за Бизнис инсајдер.

Брус сматра да је генетика одговорна за све, па и за количину сна која је људима потребна.

Жеља за спавањем има доста сличности са потребом за храном. Као што вас потреба за храном тјера да једете кад сте гладни, исто вас тако и потреба за спавањем тјера на одлазак у кревет кад сте уморни.

Жеља за спавањем такође одређује и брзину којом спавате. Тачније, брзину којом пролазите кроз различите циклусе током спавања. Већина људи пролази кроз пет 90-минутних циклуса спавања сваке ноћи, каже Брус.

Он је увјерен да управо због тога просјечној особи треба око 7 и по сати сна. Међутим, код појединих људи ти циклуси су дужи или краћи.

Да бисте израчунали колико сна вам је потребно, најбоље је почети са 7 и по сати. Брус савјетује да је најбоље почети од времена када се будите и онда се вратити седам и по сати уназад. То значи да, ако се будите у 7 сати ујутро, одете на спавање око 11:30 увече.

Држите се тог ритма седам до десет дана да би се организам навикао на њега.

Ако се на крају тог циклуса будите неколико минута прије аларма, онда је 7 и по сати идеално вријеме спавања. Међутим, ако вас чак и након тих десетак дана аларм и даље буди, онда вам је потребно више сна.

Рјешење је да одете на спавање пола сата раније и поновите циклус од десетак дана. Понављајте такав поступак све док не почнете сами да се будите прије аларма. Тада ћете знати колико вам је тачно времена потребно за спавање.

Међутим, ова метода није нужно успјешна код свих. Како каже Брус, око половина становника има кронотип, што значи да постоје људи који се буде раније или касније или једноставно имају проблема са спавањем.

Таквим људима је и даље потребно око 7 и по сати сна, али морају да се прилагоде времену у којем њихов организам жели да спава.

Брус опет наводи себе као примјер. Он је ноћна птица и ријетко кад иде на спавање прије поноћи. Због тога је читав његов дан помјерен. Схватио је да боље ради касније током дана и тако је прилагодио свој живот.

Извор: Агенције