latinica  ћирилица
13/03/2017 |  14:47 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Највећи пријатељ мозга – боровнице

Конзумирањем чаше и по цијеђеног сока од боровнице свакога дана може се побољшати активност мозга код старијих људи, истичу научници који су учествовали у истраживању Универзитета "Ексетер" из Велике Британије.
Љековите боровнице (фото:thinkstock) -
Љековите боровнице (фото:thinkstock)

Истраживање је спроведено над здравим људима између 65 и 77 година. Резултати су показали да су им се, након свакодневног испијања цијеђеног сока од боровнице, побољшале когнитивне функције, доток крви до мозга и да им се убрзало активирање мозга у различитим ситуацијама, преноси Бизнис инсајдер.

"Уколико по 30 милилитара сока од боровнице пијете 12 недеља сваког дана, активност мозга ће се побољшати. Боровница вам даје енергију и поспешује когнитивне функције, и то на здрав начин, за разлику од стимуланса", истиче Џоена Бател са Универзитета "Ексетер".

Боровнице су прави рудник антиоксиданса, витамина и минерала, нарочито калцијума, фосфора, гвожђа и витамина Ц. То укусно воће такође се препоручује у превенцији разних болести попут крвних обољења, срчаних болести, регулације шећера и масноћа, болести уринарног тракта, рака...

Особе које имају проблема са прекомјерном тежином треба да знају да су боровнице корисне у дијетама, захваљујући влакнима која дају осјећај ситости.

Истраживачи Универзитета "Ексетер" наглашавају да боровнице подстичу циркулацију ситних крвних судова у мозгу, обезбјеђујући тако максималан доток хранљивих материја и кисеоника, што побољшава когнитивне функције, спрјечава и лијечи симптоме деменције, успорава Алцхајмерову болест, јача меморију и концентрацију код старијих особа.

Извор: РТС, Science Daily