latinica  ћирилица
14/03/2017 |  14:22 | Аутор: РТРС

Дом народа БиХ: Поново одбијени принципи закона о накнадама за судије и тужиоце

Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ данас у Сарајеву није подржала принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ.
Дом народа - Фото: РТРС
Дом народаФото: РТРС

Ово је други пут да је Комисија за финансије и буџет дала негативно мишљење на предложени закон који Дом народа разматра у првом читању.

Измјенама и допунама Закона, које је сачинио Савјет министара у сарадњи са Високим судским и тужилачким савјетом, те Министарством финансија и трезора БиХ, предвиђа се увођење накнада за превоз, топли оброк, смјештај и одвојени живот за судије и тужиоце, те одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама на нивоу БиХ.

Овим се спроводе све одлуке Уставног суда БиХ из 2013. и 2014. године донијете на основу апелације судија и тужилаца, који сматрају да су дискриминисани јер немају као остали запослени у институцијама БиХ накнаде за превоз, топли оброк, смјештај и одвојени живот.

Осим овога предвиђено је смањење накнаде за регрес за носиоце функција у правосудним институцијама БиХ, односно њено усклађивање са накнадом за регрес у осталим институцијама БиХ, што није предмет одлука Уставног суда.

За спровођење наведених рјешења, годишње би из Буџета БиХ, било потребно додатних 600.000 КМ.

У расправи о наведеном закону српски делегат Дарко Бабаљ истакао је да судије и тужиоци путем судских одлука већ остварују своје право на накнаде за топли оброк, превоз и одвојени живот, заједно са затезним каматама.

"Зашто се бавимо овим питањем ако они своје захтјеве остварују било или не закона?", упитао је Бабаљ.

Хрватски делегат Зденка Џамбас подсјетила је да судије и тужиоци БиХ нису имали примједби на законска рјешења 2005. године, када су њихова примања била 10 пута виша од просјечне плате у БиХ, или када добију 2.000 КМ регреса, док су други носиоци функција на нивоу БиХ имали једну КМ накнаде за годишњи одмор.

Уколико предложени закон буде усвојен, бошњачки делегат Сифет Поџић увјерен је да ће се судије и тужиоци поново жалити због смањења регреса.

За предложени закон био је замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић, који је, иако сматра да рјешења нису идеална, изнио став да је потребно провести одлуке Уставног суда БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ 30. новембра прошле године усвојио је предложени закон у другом читању.

Извор: СРНА