latinica  ћирилица
14/03/2017 |  16:02 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Приједор: Тродневна акција бесплатног прегледа и мјерења очног притиска (ВИДЕО)

Поводом Недјеље борбе против глаукома, општа болница Приједор, организовала је тродневну акцију бесплатног прегледа очног притиска.
Очни притисак - Фото: РТРС
Очни притисакФото: РТРС

Преглед се обавља у двије амбуланте ове установе од 8 до 13 часова. Већ данас забиљежен је велики одзив пацијената.

У току акције преглед се обавља без књижице, упутнице или плаћања партиципације, чак и за пацијенте млађе од 65 година, а која износи око десет КМ за ову врсту прегледа.

Циљ акције је рано откривање ове болести, како би се могли предузети кораци за наставак лијечења.

- Ми данас само настојимо да издвојимо пацијенте са повишеним очним притиском или сумњивим изгледом очног живца па их упућујемо на додатне прегледе да видимо да ли је у питању болест коју зовемо глауком - рекла је Нада Лукић, начелница Одјела офтамологије Опште болнице Приједор.

Осим старијих пацијената, позив за преглед надлежни упућују и онима млађе животне добе. Глауком спада у ред подмуклих болести која оставља и трајне посљедице.

- Позивамо и младе људе да ураде контролни преглед интрауколног притиска у циљу раног откривања глаукома, као једне подмукле болести. Пошто рани симптоми углавном изостају и врло су благи и непримјетни, пацијент може да изгуби вид на једном оку - истиче Лукићева.

У двије амбуланте Опште приједорске болнице бесплатни прегледи трају до 16. марта, од 8 до 13 часова.