X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
14/03/2017 |  20:41 | Извор: РТРС

"Отац" литијум-јонских батерија има нови изум који мијења све

Изумитељ литијум-јонских батерија, 94-годишњи Џон Гуденаф дошао је до новог важног отркића - стаклених батерија које могу знатно побољшати проблем складиштења елетричне енергије.
Џон Гуденаф (Фото: The University of Texas) -
Џон Гуденаф (Фото: The University of Texas)

Нови Гуденафов изум привукао је пажњу гиганата у технолошком сектору.

Ерик Шмит, директор Алфабета, кровне компаније у оквиру које је и Гугл, навео је на Твитеру да је Гуденаф развио прве батеријске ћелије које су потопуно у чврстом стању.

Гуденаф тврди да стаклене батерије имају три пута већу енергетску густину од литијум-јонских батерија.

Нова и моћнија генерација батерија се може направити само од стакла, наводи се у тексту Гуденафа и његовог тима. Оне могу складиштити и преносити енергију на температурама нижим него литијум-јонске батерије, а могу се направити од натријума којег на Земљи има у изобиљу.

Гуденаф и његов тим су навели да су "безбједне и јефтине потпуно чврсте ћелије, с великим капацитетима које имају с обзиром на велику енергетску густину и с дугачким животним циклусима погодне за напајање електричних возила или за складиштење електричне струје из енергије ветра или Сунца".

Истраживачи раде на неколико патената и траже партнере међу произвођачима бартерија, мада стручњаци кажу да је дуг пут од лабораторије до фабрике.

За Гуденафове литијум-јонске батерије је било потребно 11 година за почетак комерцијалног коришћења 1991. године.

"Вјерујемо да наше откриће рјешава многе проблеме данашњих батерија", навео је Гуденаф у саопштењу.

Извор: Бета