latinica  ћирилица
17/03/2017 |  14:18 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Хајдер: Oлакшано лијечење пацијената (ВИДЕО)

Развој савремене ендоваскуларне хирургије у Универзитетском клиничком центру Републике Српске усмјерен је ка увођењу нових техника које повећавају успјешност захвата и бржи опоравак пацијената. У протеклој години из ове области највише захвата урађено је на крвним судовима врата-192, док је у прва два мјесеца ове године урађено 58 таквих захвата.
Олакшано лијечење пацијената - Фото: РТРС
Олакшано лијечење пацијенатаФото: РТРС

У наредних мјесец дана у Универзитетском клиничком центру Српске требало би да почну са уградњом стента код сужења каротидних артерија. Досадашња пракса показала је да су компликације минималне.

"Први прави искорак у овој области очекује се идуће године увођењем ендоваскуларног третмана анеуризме трбушне аорте", рекао је ово Новак Васић, васкуларни хирург.

"Ове процедуре омогућиће да се смање тегобе пацијената, постоперативни болови, те да се скрати дужина лијечења и лежања у болници", каже Слободан Хајдер, помоћник генералног директора за медицинске послове УКЦ Републике Српске.

У данашње вријеме често код дијабетичара и пушача долази до сужења или зачепљења периферних артерија, те се овај проблем најчешће рјешава уградњом стента.

"Само лијечење је доста јефтиније и сада се већ може упоредити са трошковима хирушког лијечења. Један овакав стенд је око 1.000 марака, међутим тај стент рјешава проблем и пацијент сутрадан иде кући", појаснио је Бојан Јованић, интервентни радиолог.

Иако су интервентне процедуре скупље од класичних операција оне у коначници смањују трошкове јер је опоравак бржи, лијечење краће, а радна способност пацијента знатно већа.