latinica  ћирилица
19/03/2017 |  12:05 | Аутор: РТРС

Уклоните пестициде са воћа и поврћа

Најбољи бенефити за здравље добијају се из цјеловите хране, јер се твари међусобно надопуњују и активирају, стога је воће и поврће најбоље појести с кором.
Воће и поврће - Фото: архив
Воће и поврћеФото: архив

Кора скрива активне спојеве, који имају важну улогу у очувању здравља. Пигменти који му дају боју снажни су антиоксиданси, а њихова концентрација највећа је у кори и тик испод ње. Она је и богат извор влакана, која чувају здравље цријева, важна су за превенцију рака дебелог цријева, а штите и крвоток, тако што снижавају концентрацију ЛДЛ (лошег) холестерола.

Али, воће и поврће треба темељито опрати како би се уклониле бактерије, прљавштина и евентуални остаци хемикалија. Техника прања је јако битна. Тако рибање четкицом под снажним млазом воде уклања штетне бактерије и нечистоћу, као и око 80 одсто заосталих трагова пестицида. За боље уклањање пестицида и хербицида корисна је комбинација лимуна, сирћета и соде бикарбоне јер дјелује на отапање дијела хемикалија.

Прањем ћете уклонити већи дио заосталих пестицида, али не можете уклонити отрове кориштене током раста биљке. Ако је кориштен восак, треба огулити намирницу због могућих заосталих микроорганизама испод воска које не можете уклонити прањем. Такође, кора агрума третирана фунгицидом, што је назначено на декларацији, се не једе.

Еколошка храна бољи је избор за унос воћа и поврћа с кором, али и намирница узгојена конвенционално, уз правилну употребу заштитних средстава, доноси веће бенефите ако је једете с кором. И кромпирова љуска садржи вриједне храњиве твари па би најбоље било јести еколошки узгојен кромпир с љуском. Али, зелена боја коре или клијање узрокују накупљање отровног споја соланина. Ако једете кромпир који је већ почео клијати, клице одстраните, а кору огулите.

Моћни спреј

Помијешајте по чашу воде и бијелог алкохолног сирћета те двије кашичице соде бикарбоне. Пошприцајте намирнице са свих страна, оставите да дјелује од пет до десет минута те оперите четкицом под млазом воде.

Највише пестицида је у јагодама, најмање у купусу

Тешко је препознати пестициде, али ако намирница није из еколошког узгоја онда је вјероватно третирана. Корисно је знати које намирнице могу садржати више остатака пестицида да бисте их могли правилно користити. Амерички извјештаји показују да их је највише у јагодама, шпинату, нектаринама, јабукама и бресквама, а најмање у кукурузу, авокаду, ананасу, купусу, луку и грашку.

Извор: Агенције