latinica  ћирилица
19/03/2017 |  18:25 ⇒ 18:25 | Аутор: РТРС

Здрава храна коју треба избјегавати?

Вјероватно нам је свима позната храна за коју смо увјерени да је здрава, јер смо о томе читали или чули од пријатеља. Нутрициониста Енди Белати открива које здраве намирнице, заправо, нису увијек препоручљиве.
Сокови (Фото: Thinkstock) -
Сокови (Фото: Thinkstock)

Мултивитамине многи од нас свакодневно узимају као додатак исхрани. Ипак, у бројним истраживањима се наводи да "није пронађено никакво оправдање за навику узимања пипула". Неопходне су нам одређене количине витамина као што су А, Ц и Е како би организам храну претварао у енергију, али истраживања показују да их добијамо и више него довољно из хране коју једемо, тако да нема потребе уносити их и кроз пилуле.

Када циједите свјеже воће и поврће, уклањате им влакна - кључни састојак који одржава осјећај ситости до сљедећег оброка. Оно што остаје је шећер. Краткорочно, исхрана са високим нивоом шећера и са мало протеина подразумијева осјећај глади, промјене расположења и низак ниво енергије. Дугорочно, можете изгубити мишићну масу, јер се мишићи хране протеином.

Алтернативе млијечним производима све су популарније посљедњих неколико година, нарочито бадемово или сојино млијеко. Ипак, бадемово млијеко је практично лишено хранљивих материја. Бадеми сами по себи садрже протеин. Али по запремини, чаша бадемовог млијека има само око два одсто бадема и готово да нема никакав протеин, док су витамини додати вјештачким путем. Дакле, ако сте у потрази за истински здравом алтернативом, одлучите се за сојино млијеко или кравље млијеко са малом количином масти.

Многи људи се труде да уносе само бјеланца, а жуманца избјегавају због тврдњи стручњака да су нездрава јер подижу ниво холестерола. Али, има и добрих вијести. Истраживања показују да за већину људи, дијететски холестерол (који долази из хране коју једете) заправо нема много утицаја на крвни холестерол. Дакле, ако немате висок ниво холестерола, не морате да избјегавате жуманце.

Кокосово уље има отприлике исто калорија и масти као маслиново уље. Али, за разлику од кашике маслиновог уља, која има само грам засићених масти и више од 10 грама здравих моно или полинезасићених масти, кашика кокосовог уља има невјероватних 12 грама засићених масти и само грам здравих масти. Стручњаци предлажу избјегавање засићених масти јер су повезане са високим нивоом холестерола и ризиком од дијабетеса типа-2.

Извор: РТС