latinica  ћирилица
20/03/2017 |  08:40 | Аутор: РТРС

Шта ће се десити у Британији када умре краљица?

Како се приближава 91. рођендан енглеске краљице Елизабете Друге, медији све више спекулишу о томе шта ће се у Британији десити након њене смрти, наводећи да ће тада бити активиран „тајни план“ који ће трајати девет дана, односно до дана њене сахране када ће у цијелој земљи завладати мук.

Упркос томе што је њена мајка доживјела 101. годину, медији упозоравају да краљица живи скоро деценију дуже од просјечног животног вијека жена у Британији, а Гардијан наводи да су монархија и влада већ деценијама спремни за смрт Елизабете Друге.

Новинар Сем Најт разговарао је са историчарима, државним званичницима, представницима медија и особама блиским палати како би сазнао детаље о „Лондонском мосту“, што је шифрован назив за тајни план чија ће реализација почети одмах након краљичине смрти.

Према информацијама до којих је Најт дошао, Британија је још шездесетих почела да планира развој дешавања након смрти краљице.

У новије вријеме одржана су два или три годишња састанка учесника који су задужени за реализацију плана, укључујући и скоро десет владиних канцеларија, полицију, Краљевске паркове Лондона, војску и емитере вијести.

Медији су већ припремљени за смрт краљице, па тако Гардијан већ има написане приче које ће објавити када Елизабета Друга премине, док Тајмс планира 11-дневни програм, а мреже Ај-Ти-Ен и Скај њуз већ годинама вјежбају емисије поводом смрти краљице.

На дан смрти, Би-Би-Си планира да активира радио-преносни систем упозорења који је коришћен за вријеме Хладног рата, а Гардијан пише да већина новинара никада није чула за њега.

Британске радио-станице опремљене су плавим ОБИТ свјетлима којим ће бити сигнализирана смрт краљице, након чега ће све радио станице прекинути емитовање музике и свој програм прилагодити трагедији, док ће Би-Би-Си престати са емитовањем сатире.

У погребну поворку требало би да буду укључени и краљичини пси, расе велшки корги.

Четири дана након смрти, тијело краљице биће пребачено у велику дворану Вестминстерске палате, гдје ће остати четири дана, а ожалошћени ће бити у могућности да јој одају почаст током готово цијелог дана.

На дан сахране краљице, у Британији ће све бити тихо – у девет сати Биг Бен ће откуцати једанпут, и више се до краја дана неће оглашавати.

У 11 сати, када ковчег буде спуштен, планирано је да људи широм Уједињеног Краљевства заћуте, да најаве на жељезничким станицама буду искључене и да се возачи аутобуса повуку у спољну страну улице.

Извор: Танјуг