latinica  ћирилица
20/03/2017 |  11:14 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Фоча: Број дјеце са потешкоћама у говору у порасту (ВИДЕО)

Посљедњих година и у Фочи су све израженије говорне сметње код дјеце предшколског узраста.
Логопед (Фото: knowledge.lviv.ua/) -
Логопед (Фото: knowledge.lviv.ua/)

Оне се манифестују на различите начине – највише због лоших говорних узора у породици и окружењу у којем одрастају, а нешто мање због урођених аномалија.

Стручњаци у предшколским и школским установама лако откалањају ове потешкоће разноврсним третманима.

У Дјечијем вртићу “Чика Јова Змај“ у Фочи двадесетпеторо је предшколаца који похађају третмане за исправљање говорних потешкоћа.

Уз говорне вјежбе на распореду су и вјежбе фине моторике које дјеци помажу да лако превазиђу говорне баријере као што су изостављање, замјена и оштећење гласова. Стручњаци – тврде најбитније је почети на вријеме.

- Тако да већ од три године дјеца ако имају тешкоће требало да дођу код логопеда, истакла је Јелена Тодоровић логоппед-сурдоаудиолог Дјечијег вртића “Чика Јова Змај“ Фоча.

У Основној школи “Свети Сава“ у Фочи у једном од првих разреда – учитељица Тања Марковић ради са двадесетшест ђака. Међу њима и одмогодишњи дјечак са дијагнозом – аутизма.

Једна од специфичних карактеристика које се манифестују код њега су и сметње у говору. Ангажовали су и дефектолога.

- Првенствено око читања и писања тако ради, али и око рачунања уз моју помоћ то ради добро, нагласио је Драгана Чанчар дефектолог, сарадница у настави ОШ “Свети Сава“ Фоча.

Марковићева је истакла да је тешко радити на социјализацији јер има неразумљив говор па је још увијек на нивоу једне до двије реченице,али видимо напредак.

Са неком од дијагноза које захтијевају извођење посебног наставног програма у редовној настави је још осморо дјеце.

Десеторо малишана није категорисано, али стручна служба у школи са учитељима ради на отклањању развојних сметњи. Одлучни су да дјеца лакше превазилазе препреке.

- Наша стручна служба су педагог и психолог тако да се са проблемима не могу борити и онда смо спремни на додатно ангажовање стручних лица, додала је Јелена Чанчар директорка ОШ “Свети Сава“ Фоча.

Однедавно су почели и са организовањем радионица за родитеље како би код дјеце лакше препознали потешкоће у развоју код дјеце.