latinica  ћирилица
26/03/2017 |  17:18 | Аутор: РТРС

Шта стоји иза "фантомског позива"?

Да ли сте икада доживили фантомски позив? То је оно када сте убјеђени да сте осјетили да вам телефон вибрира у џепу, или да сте чули његово звоно. А онда, када га извадите, видите само црн екран и схватите да нико није покушао да вас контактира.
Мобилни телефон (фото:  Thinkstock) -
Мобилни телефон (фото: Thinkstock)

Тада обично сами себи поставите: "Да ли је то само телефон, или нешто са мном није у реду?" Па вјероватно да сте ви, а то може да буде знак тога колико сте везани за ваш телефон. Ако вам је за утјеху, нисте сами.

Једно недавно истраживање је показало да је 80 одсто студената искусило исто. Ако се ово, међутим, понавља више од једног пута дневно, то би могло да биде знак да ваше психолошке зависности од мобилног телефона.

Стручњаци већ неко вријеме расправљају да ли стална употреба мобилних телефона и других технолошких уређаја може да изазове зависност. А зависност предстваља патолошко стање код кога људи компулсивно траже награђујући стимуланс, упркос негативним посљедицама. Једна од њених одлика је и то да људи постају преосјетљиви на детаље који су у вези са наградом коју очекују.

Да ли су онда и они који жуде за порукама, позивима и нотификацијама са друштвених мрежа зависници? Да ли они, уствари, нешто што чују интерпретирају као звук поруке или звоњаву телефона, а неки покрет као вибрацију у џепу?

Произвођачи мобилних телефона и мобилни опертери нас увјеравају да "фантомски позив" није технолошки проблем. Ипак, можда то и не представља толики проблем у електронском добу, већ више одраз тога колики утицај савремени мобилни телефони имају на наш друштвени живот.

Извор: Агенција