latinica  ћирилица
28/03/2017 |  08:54 | Аутор: РТРС

Холандски научници открили лијек против старости?

Холандски научници открили су лијек који уклања бројне симптоме старења код мишева, и спремају се на тестирања на људима у нади да су открили спој који би могао да продужи животни вијек.
Старост (Фото: computersupporttoday.blogspot.com) -
Старост (Фото: computersupporttoday.blogspot.com)

Стручњаци с Центра за медицину на Универзитету Ерасмус проучавали су станице у организму које због старости више не учествују у станичним активностима. Станице у таквом 'успаваном' стању - сенесцентне станице - с годинама се накупљају и отпуштају све више хемикалија које су повезане са старењем и упалним процесима.

Група научника предвођених др. Питером Де Кајзером покушала је да пронађе начин који уклања те станице из организма.

"Понашао сам се попут побуњеника, људи су мислили да сам луд што покушавам, и прва три пута били су у праву", рекао је Де Кајзер за "BBC".

Али, из четвртог покушаја пронашли су механизам који нарушава хемијску равнотежу само у сенесцентним станицама, и тиме их селективно уништава.

Када су лијек испробали на мишевима, открили су изненађујуће резултате.

У истраживању су користили три групе мишева с великим бројем сенесцентних станица - једну која је остарила природним путем (у доби упоредивој с 90-годишњим људима), једну која је генетски програмирана за брзо старење, те једну која је показивала симптоме старости због хемотерапије.

Мишевима су лијек давали три пута недјељно, а експеримент је трајао готово годину дана.

Према резултатима објављеним у научном часопису "Cell", мишевима се обновила функција јетре и удвостручила се удаљеност коју би дневно прошли у колу за трчање.

Мишевима се такође у потпуности опоравило крзно.

"Нисмо уопште планирали да проучавамо промјене на крзну, али су биле преочигледне да их не би уочили", рекао је Де Кајзер.

Иако нису уочили никакве негативне нуспојаве, Де Кајзер је нагласио да 'мишеви не говоре'. Ипак, вјерује да лијек не би требало да има никакав учинак на здраве станице.

Охрабрени резултатима истраживања, Де Кајзер и његов тим надају се да ће ускоро започети клиничко испитивање на људским пацијентима.

Извор: Jutarnji.hr