latinica  ћирилица
28/03/2017 |  19:39 | Аутор: РТРС

Кока-кола негира да су њени напици опасни

Компанија Кока-кола негирала је данас да њени напици "Фанта" и "Спрајт" нису погодни за конзумирање када се комбинују са витамином Ц.
Кока - Кола (фото: www.thedrum.com) -
Кока - Кола (фото: www.thedrum.com)

Телевизија Си-еН-еН пренијела је на свом порталу да становници Нигерије бојкотују напитке Кока-коле, пошто је суд у Лагосу пресудио да би могли да буду "отровни".

Кока-кола је саопштила да су тврдње да напици "Фанта" и "Спрајт" нису погодни за конзумирање када се комбинују с витамином Ц "нетачне и немају научну потпору", додајући да су сви њен производи безбједни и да строго поштују прописе земаља у којима се продају, као и високе свјетске стандарде у погледу безбједности и квалитета.

У одлуци нигеријског суда наведено је да високи ниво бензојеве киселине и адитива у популарним газираним соковима представља ризик по здравље људи када је помијешан с аскорбинском киселином, пренио је Си-еН-еН, додајући да љубитељи напитака као што су "Спрајт" и "Фанта" сада имају више разлога за забринутост, осим труљења зуба.

Бензојева и аскорбинска киселина (витамин Ц) су састојци које међународна регулаторна тијела за безбједност хране одобравају и користе се комбиновано у бројним прехрамбеним производима и напицима, навела је Кока-кола у саопштењу достављеном агенцији Бета.

"Безбједност свих наших напитака, укључујући 'Фанту' и 'Спрајт', потврдила су међународна регулаторна тијела за храну и безбједност као што су Европска агенција за безбједност хране, америчка Агенција за храну и лијекове и национална министарства здравља", навели су из Кока-коле.

Та компанија додала је да се локалне препоруке за ниво састојака разликују од земље до земље, али да сви напици те компаније испуњавају скуп међународно признатих стандарда CODEX Alimentarius.

Извор: БЕТА