latinica  ћирилица
31/03/2017 |  16:19 ⇒ 16:23 | Аутор: РТРС

За Калиновчане бесплатно лијечење зуба на Медицинском факултету у Фочи

Ученици Основне школе "Љутица Богдан" из Калиновика једном седмично долазе на бесплатно лијечење зуба на Медицински факултет у Фочи, што је резултат договора ове двије установе, а за чим се потреба указала због непостојања стоматолога у калиновачком Дому здравља.
Фоча: Медицински факултет - Фото: РТРС
Фоча: Медицински факултетФото: РТРС

Професори и асистенти Медицинског факултета у свакодневном раду су примијетили да је здравље зуба посебно лоше код дјеце из Калиновика, а када су сазнали да у тамошњем Дому здавља не постоји стоматолог одлучили су да у Основној школи "Љутица Богдан" изврше стоматолошке прегледе дјеце.

- У договору са директорицом школе урадили смо то симболично на Свјетски дан оралног здравља 20. марта. Прегледано је свако дијете које је тај дан било у школи, објаснили смо им како се правилно перу зуби, која средства треба да користе и након свега тога направили план терапије за свако дијете, који смо прослиједили директорици школе - каже доцент дјечије и превентивне стоматологије на Медицинском факултету у Фочи Свјетлана Јанковић.

Она истиче да код дјеце има доста несанираних зуба.

- То значи доста каријеса, мало пломбица и оно што је забрињавајуће јесте да та дјеца имају доста зуба који су за вађење - навела је Јанковићева.

Школа је обезбиједила превоз и дјеца једном седмично, уз пристанак родитеља, имају прилику да поправе зубе на факултету у Фочи.

Помоћник декана Медицинског факултета Никола Стојановић напоменуо је да та установа комплетне трошкове санирања сноси сама.

Поправке зуба врше се на вјежбама студената пете и шесте године.

- У току ових вјежби обавља се све што је неопходно за потпуну санацију усне шупљине дјеце, од превентивно-профилактичких метода до, наравно, конзервативних метода, као што су обичне санације или екстракције зуба. Све ове интервенције обављају се под видним оком љекара, који се увијек налазе у сали - каже доцент дјечије и превентивне стоматологије на Медицинском факултету Бојана Давидовић.

Отац седморо дјеце Радомир Аврам изразио је задовољство што су његова дјеца добила овај вид примарне заштите с обзиром на то да у Калиновику нема стоматолога.

- Овдје смо задовољни и ово нам пуно значи - истиче Аврам.

Посјете дјеце из ОШ "Љутица Богдан" трајаће до краја овог семестра, а родитељи се надају да ће се до тада ријешити проблем недостатка стоматолога у Калиновику и да ће њихова дјеца, али и остали Калиновчани, имати прилику да зубе лијече у својој општини.

Извор: СРНА