latinica  ћирилица
04/04/2017 |  07:41 ⇒ 05/04/2017 | 08:01 | Аутор: РТРС

НСРС расправила о задужењу за пренамјену касарне у Залужанима

Посланици НСРС наставиће сутра расправу о Приједлогу одлуке о дугорочном задуживању Српске за набавку хеликоптера у износу до 9,4 милиона марака. Посланици су данас размотрили Приједлог одлуке о дугорочном задуживању Српске за санацију, адаптацију, реконструкцију и изградњу комплекса касарне у Залужанима за потребе Министарства унутрашњих послова у износу до 6,5 милиона марака.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

20.01... Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је данас да је Приједлогом одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за набавку хеликоптера за потребе Хеликоптерског сервиса Српске предвиђено задуживање до 9,4 милиона КМ.

Образлажући овај приједлог одлуке у Народној скупштини Републике Српске, Тегелтија је навео да ће се средства за ову намјену обезбиједити на домаћим финансијским тржиштима путем јавног позива, те да ће се при томе бирати најповољнији рокови, грејс период као и горња граница каматне стопе.

Тегелтија је најавио да ће тендер за набавку хеликоптера бити расписан у другој половини априла и трајати око 40 дана.

Он је рекао да ће се хеликоптер, осим за службене послове, моћи користити и за специјализоване летове као што су сложена медицинска евакуација, гашење пожара и транспорт ватрогасаца у зоне пожаришта.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић закључио је данашњу сједницу, која ће бити настављена сутра у 10.00 часова расправом о Приједлогу одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за набавку хеликоптера.

19.44... Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је адаптација касарне у Залужанима потребна Министарству унутрашњих послова, прије свега, јер у Бањалуци немају адекватан простор за функционисање.

Лукач је на сједници Народне скупштине Републике Српске напоменуо да је ријеч о капиталном пројекту и да је веома важно обучавати и школовати кадрове, због чега је важан и центар за обуку, који ће бити смјештен у касарни.

Он је навео да није могуће пронаћи новац из текућих средстава, али је напоменуо да је из тих средстава већ обезбијеђено више од седам милиона КМ за нове униформе коју ће полиција добити ове године.

У завршној ријечи након расправе о Приједлогу одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Републике Српске за реализацију пројеката санације, адаптације, реконструкције и изградње комплекса Касарне "Крајишких бригада" Залужани, Лукач је подсјетио да је прошле године уложено више од 8,5 милиона КМ за куповину оружја за Специјалну јединицу и јединице за подршку.

Лукач је рекао да ће ускоро бити потребна и набавка савременог, дигиталног и заштићеног система везе, који је дотрајао.

Он је нагласио да је свјестан чињенице да је новац потребан у многим секторима, али да ништа од тога није важно ако је угрожена безбједност.

"Улагање у безбједност наших грађана нису бачене паре. О томе се нико неће бринути осим полиције", закључио је Лукач.

18.49... Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић рекао је да је полиција Српске једина безбједносна структура Српске, која треба бити адекватно опремљена.

Он је додао да нема ништа против опремања МУП-а, али је упитао да ли то опремање мора бити из задужења.

"Подржаћемо задужење из поштовања према МУП-у, али нисмо за то да се обезбјеђују средства из кредита, већ да буде из редовних прихода и да буде плански у више мјесеци", додао је Станић.

И посланик ПДП-а Бранислав Бореновић упитао је зашто мора опремање МУП-а да буде из кредита, и то по лошим условима задужења.

Он сматра да је ова одлука непотребна и да је реализација овог пројекта могла сачекати текућа средства, односно да су средства могла бити пронађена и раније из ставке за стручне услуге, за шта је сваке године издвајано више милиона КМ, али и неповећањем ставке за субвенције јавним медијима.

Посланик Српске радикалне странке Републике Српске Миланко Михајлица рекао је да је некоректно према МУП-у, као једној од најважнијих институција Српске, да се ова средства обезбјеђују кредитним путем, а не из редовних буџетских средстава.

Михајлица је рекао да није спорна потреба за опремањем МУП-а, али да је споран начин на који се то реализује.

Самостални посланик Илија Стеванчевић рекао је да припадници МУП-а обављају тешке и захтјевне, по живот опасне задатке и да је право рјешење за ову институцију да касарна буде адаптирана за њене потребе.

Он је рекао да полиција нема ни адекватну униформу и да је добро што ће добити нове.

18.01... Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да је Приједлогом одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Српске за реализацију пројеката санације, адаптације, реконструкције и изградње комплекса Касарне "Крајишких бригада" Залужани, за потребе Министарства унутрашњих послова /МУП/, предвиђено задуживање до 6,5 милиона КМ.

Образлажући овај приједлог одлуке у Народној скупштини, Тегелтија је рекао да пројекат подразумијева изградњу три нова објекта, санацију и адаптацију десет постојећих објеката, док је за два објекта предвиђена санација, адаптација и реконструкција, а цијели комплекс захтијева и вањско уређење.

Он је додао да је циљ пројекта обезбјеђивање услова да МУП још ефикасније обавља послове из своје надлежности.

Министарство финансија, заједно са МУП-ом, предлаже задуживање Републике Српске по условима који подразумијевају рок отплате минимално пет година и максимално до десет година, минималан период одгоде плаћања три године, урачунат у рок отплате, висина каматне стопе максимално до шест одсто годишње, отплата главнице у више једнаких рата све до доспијећа посљедње рате кредита.

17.43... Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Приједлог одлуке о усвајању Нацрта просторног плана подручја посебне намјене "Клековача", којим би овај документ требало да се да на јавни увид у трајању од 30 дана у сједиштима јединица локалне самоуправе на чијој се територији налази посебно подручје и Народној скупштини.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић рекла је, образлажући Приједлог одлуке о усвајању Нацрта просторног плана подручја посебне намјене "Клековача", да је доношењем ове одлуке предвиђено да Народна скупштина, на приједлог носиоца припреме, утврди Нацрт плана, мјесто, вријеме и начин излагања Нацрта на јавни увид у складу са Законом о уређењу простора и грађењу.

Она је додала да се, у складу са важећим прописима, управљање посебним подручјима заснива на плановима управљања и просторним плановима подручја посебне намјене, којима се утврђују основна организација простора, мјере употребе, уређења и заштите тог подручја, мјере за унапређивање и заштиту животне средине, те обавеза израде планова за спровођење за ужа подручја унутар просторног плана подручја посебне намјене.

Голићева је додала да ће одлука и Нацрт плана бити објављени на интернет страници Владе Српске - www.владарс.нет, у трајању од 30 дана, колико траје и јавни увид у складу са одлуком.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Мирослав Брчкало рекао је током расправе о овом документу да ће ПДП подржати Приједлог одлуке о усвајању Нацрта просторног плана подручја посебне намјене "Клековача", јер постоји интересовање за ову инвестицију.

Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да НДП неће подржати овај приједлог.

16.44... Посланик СП-а Зденка Гојковић рекла је данас током расправе о Годишњем извјештају Омбудсмана за дјецу Српске за 2016, да законом треба уредити да се обавеза наплате алиментације мора извршавати.

Гојковићева је у Народној скупштини истакла да треба прописати и минималан износ за издржавање дјетета, те да дијете треба да буде приоритет у наплати алиментације.

Она је додала да би дјеца требало да буду заштићена од свих облика и врста насиља.

Посланик СНСД-а Гордана Тешановић подржала је иницијативу институције Омбусмана за дјецу за измјене закона и доношење нових закона, који третирају ову проблематику, а посебно у вези са одлучивањем судова о разводу, повјеравању дјеце једном од родитеља, као и уређивању виђања /дјеце/ са другим родитељем.

Посланик Напредне Српске Адам Шукало рекао је да измјенама закона дјеци у Српској треба обезбиједити бољу будућност.

Он је нагласио да институционално треба ријешити проблем збрињавања и лијечења тешко болесне дјеце, јер прикупљање новца за ове малишане путем СМС порука показује да не постоји систем.

16.03... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовићевић рекла је данас током расправе о Годишњем извјештају Омбудсмана за дјецу Српске за прошлу годину, да права дјеце требају бити заштићена као сва људска права.

Јовичевићева је рекла се из године у годину види да највећи проблем нису постојећи закони, већ њихова неусклађеност због чега је апеловала да Влада и министарства дају максималан доспринос на том плану како би били регулисани проблеми у животу дјеце.

Посланик СНСД-а Јасна Лукић је похвалила транспарентност рада Омбудсмана Српске, истичући да та институција доприноси адекватнијој заштити дјеце и остваривању њихових права.

Она је рекла да је институција Омбудсмана дала квалитетне приједлоге на плану рјешавања проблема у вези са издржавањем дјеце.

"Оснивање фонда за помоћ дјеци са тешким обољењима и ријетким болестима би омогућило подршку и помоћ за свако дијете", рекла је Лукићева и додала да томе сваке године доприноси хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима", која се организује под покровитељством предсједника Српске.

15.43... Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац рекла је да је за три мјесеца ове године институција примила већ 190 жалби.

Образлажући годишњи извјештај Омбудсмана за дјецу за прошлу годину у Народној скупштини, Граховчева је рекла да је институција по пријавама - жалбама поступала у укупно 655 предмета, те да је повећан број поднесених пријава и предмета по службеној дужности, али значајно смањен број предмета пренесених из године прије.

Она је и ове године поново указала на важност оснивања фонда за подршку дјеци са тешким обољењима и ријетким болестима.

Оснивање фонда, осим финансијске подршке, треба да допринесе и бољој информисаности родитеља, бржим процедурама и једнаком приступу за сву дјецу без обзира на трошкове лијечења.

Граховчева је нагласила да су неопходне измјене и допуне Породичног закона којима би се омогућило остваривање права дјетета у складу са основним захтјевима и принципима УН Конвенције о правима дјетета, како би се родитељи учинили одговорнијим за поступања у интересу дјеце, али и јачала одговорност надлежних служби за вођење поступака и доношење одлука у складу са најбољим интересом дјетета.

Омбудсман за дјецу Српске похвалила је што ће ове године бити донесен нови кривични закон који треба да допринесе бољој заштити дјеце, те изразила очекивање да ће до краја године бити у скупштинској процедури и закон о регистру починилаца кривичних дјела сексуалног злостављања дјеце.

Она је рекла да његова израда није само преузета обавеза, већ прије свега потреба система, с обзиром да он треба да обезбиједи ефикаснију промоцију права дјетета и ефикаснију заштиту дјеце у остваривању њихових права, кроз провођење међународних и националних стандарда који се односе на дјецу.

Према њеним ријечима, мултидисциплинаран приступ указао би да брига за дјецу без родитељског старања, на примјер, није само обавеза социјалног сектора, већ и ресора образовања и породичне и дјечије заштите, указао би да остваривање права на образовање дјеце захтијева ангажовање и других сектора, отклонио би ситуацију да дијете са 15 година може да заснује радни однос, са 16 да ступи у брак, али ни са 17 година не може одлучити са којим родитељем ће живјети када се разведу.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На дневном реду је и Приједлог одлуке о капиталној инвестицији и дугорочном задуживању Српске за набавку хеликоптера,  и приједлог одлуке о усвајању Нацрта просторног плана подручја посебне намјене "Клековача". 

Посланици су у првом дијелу сједнице усвојили Програм рада Народне скупштине за ову годину, одлуку о измјенама и допунама Пословника Народне скупштине Републике Српске и Нацрт кодекса понашања народних посланика.

НСРС је примила к знању Извјештај о раду тужилаштава Српске у прошлој години, а усвојени су и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о ветеринарско-медицинским средствима и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о водама, који је упућен у јавну расправу у трајању од 60 дана.

Пренос сједнице НСРС је на РТРС плус.

Извор: РТРС/СРНА