latinica  ћирилица
06/04/2017 |  07:32 ⇒ 07/04/2017 | 07:45 | Аутор: РТРС

Консултације са представницима републичких пољопривредних удружења (ФОТО/ВИДЕО)

Представници пољопривредних удружења разговарали су у Бањалуци с ресорним министром Стевом Мирјанићем, предсједником Милорадом Додиком и премијерком Жељком Цвијановић о стању у аграрном сектору.
Консултације са представницима републичких пољопривредних удружења - Фото: СРНА
Консултације са представницима републичких пољопривредних удружењаФото: СРНА

Договорено је да Удружење пољопривредника у наредних неколико дана упути сугестије на већ усвојени Правилник о подстицајима, али и да конкретне приједлоге понове на сљедећем састанку с предсједником, премијерком и министром.

Правилник о подстицајима већ је ступио на снагу и од понедјељка треба очекивати могућност коришћења плавог дизела, поручио је ресорни министар Стево Мирјанић. Ипак, оставио је могућност пољопривредницима да својим сугестијама измјене овај документ.

Консултације са представницима републичких пољопривредних удружења (Фото: СРНА)

"Само ми морамо да се одлучимо да ли желимо максималне подстицаје у производњи или у инвестицијама, то је до нас", рекао је предсједник удружење произвођача млијека Републике Српске Владимир Усорац.

Једно је сигурно – остају при захтјеву да износ аграрног буџета буде 6% од укупног износа републичког буџета. 

"Није наше да одлучујемо да ли је то могуће или немогуће, али инсистирамо на том износу. Приоритет ћемо у Правилнику дати у односу на заступљеност и оно што је интерес Српске и то ће бити предочено предсједнику, то је договор, да му се обратимо на наредном састанку", изјавио је предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић.

Зато би средства по основу руског клириншког дуга, кажу, значајно допринијела у исплати дуговања пољопривредницима, мада имају обећање да ће им и без тога један дио средстава бити уплаћен. Предсједник Српске Милорад Додик подсјетио да је Влада у пољопривредни сектор од 2010.године уложила 680 милиона марака. Са пољопривредницима је разговарао о томе да је најважнији стратешки циљ заштита домаће производње, и да је провођење ССП-а додатно притисло домаћи аграр.

"Очигледно да је ту важан ниво БиХ који ништа неће да ради, а покушава да прибави подршку пољопривредника на бази наводне одбране од додатних акциза. У сваком случају, заштита домаће производње подразумијева заштиту увоза у моменту доспјећа", истакао је Додик.

Услови привређивања у пољопривреди у овој години су сложени, узимајући у обзир ликвидност, примјену ССП-а, али и неусвајању Закона о акцизама, поручио је ресорни министар Стево Мирјанић. Ипак, отворен је за сугестије пољопривредника на Правилник, како би заједно побољшали стање у аграру.

"Ја ћу видјети колико могу да то усвојим, разумије се у оквиру 60 милиона. Ако се у међувремену усвоји поменути закон, можемо да рачунамо на још неки износ. Наставићемо да разговармао", додао је Мирјанић.

Пољопривредници су поновили да траже усклађивање Правиника са оним у Федерацији БиХ, у секторима гдје је то могуће, како би на тај начин дали подршку конкурентности производа.