latinica  ћирилица
06/04/2017 |  17:40 ⇒ 18:43 | Аутор: РТРС

Летови хибридним авионима дупло јефтинији

Компанија Зунум Аеро, која има подршку компанија Боинг и ЏетБлу, могла би започети златну еру путовања ваздухом.
Зунум аеро - Фото: klix.ba
Зунум аероФото: klix.ba

Зунум Аеро већ три године развија мале авиона с хибридно-електричним погоном, који би могао представљати почета "златне ере брзог и приступачног електричног путовања ваздухом".

Зунумови авиони обећавају да ће локални летови постати алтернатива аутомобилима и брзим возовима. Ради се о авионима са 10 до 50 сједишта, који ће смањити вријеме путовања за 40 до 80 одсто, тако да би нпр. лет између Силиконске долине и Лос Анђелеса трајао два и по сата умјесто пет. Захваљујући ниским трошковима летова карте би биле јефтиније за 40 до 80 одсто.

Авиони ће користити гориво само онда када је то неопходно, тако да ће се емисија смањити за чак 80 одсто. Развој батерија напредује, тако да оне троше све мање енергије, а емисија је равна нули. Ради се о хибридно-електричном погону, обећавајућој технологији коју и НАСА развија за властите електричне авионе.

Зунум Аеро тренутно се бори за цертификат за електрични авион, а све би требало бити завршено идуће године. Летови првих авиона се очекују након 2020. године, а први ће имати домет од 1.127 километара. Циљ компаније је направити авионе с дометом 1.600 километара.