latinica  ћирилица
09/04/2017 |  20:26 ⇒ 21:55 | Аутор: РТРС

Обронци Козаре - рај за викендаше! (ВИДЕО)

Због атрактивне природе, посебно су популарна села на обронцима Козаре, у којима ниче све већи број викендица. Зато је повећана и цијена земљишта, па се за дуном под Козаром сада плаћа и до шест хиљада марака.
Викендице на Козари - Фото: РТРС
Викендице на КозариФото: РТРС

Бистра вода, чист ваздух и нетакнута природа, само су неки од мамаца за Приједорчане који све чешће желе да градску вреву замијене планинским миром на обронцима Козаре. Тако је прије 17 година Приједорчанин Владо Тадић свој мир пронашао у селу Велико Паланчиште, када је заједно са породицом купио земљу и изградио викендицу.

- Основни разлог је да када дођем овдје да то одржавам, да буде уредно. Друго, овдје пуним батерије и треће буде корисно, произведем овдје неког воћа - каже Владо.

Чини се, свако ко је у прилици, тражи мир у природи и враћа се селу. На падинама Козаре гради се на све стране. Настају зидани, дрвени, лимени објекти, а зависно од "дебљине" новчаника има и скромних или луксузних.

Младен Гороњић, мјештанин Горњих Орловаца, каже да се људи овдје и настањују, те да не долазе само викендаши.

Најпопуларније локације су у селима Мало и Велико Паланчиште и Божићи. А са потражњом повећана је и цијена земљишта. Некада се за дунум под Козаром плаћало хиљаду марака, а данас много више.

Леонард Самарџија, из Агенција за промет и продају некретнина ВХС некретнина, каже да се прије четири-пет година могао купити дунум за три до четири хиљаде марака, али да је сада та цијена повећана пет до шест хиљада, зависно од локације и  инфраструктуре.

Драган Ромчевић, директор Националног парка Козара, истиче да Парку не представља сметњу изградња викендица, него чак и погодује, јер тако и више људи долази да посјети Козару.

Поскупиле су и викендице под Козаром, које сада коштају од 30 до 150 хиљада марака. Природа привлачи и странце, планинаре и спортисте, а свима је заједничко - воле природу и у њој траже мир.