latinica  ћирилица
11/04/2017 |  13:13 | Аутор: РТРС

Парламент ФБиХ усвојио закључке о проблему исељавања становништва

Представнички дом федералног Парламента данас је усвојио закључке које је на основу дискусија и информација с мартовске тематске сједнице овог дома о проблему исељавања становништва из Федерације БиХ предложила посебно формирана радна група.
Парламент ФБиХ (Фото: 6yka.com) -
Парламент ФБиХ (Фото: 6yka.com)

Једним од закључака Влада ФБиХ обавезана је да у року од 90 дана припреми свеобухватну информацију о исељавању становништва, демографску обнову и останак младих у Федерацији.

Федерална Влада обавезана је и да припреми информацију Представничком дому о планираним и тренутним пројектима који се тичу привлачења инвестиција и повратка држављана БиХ - потенцијалних улагача у развој привреде ФБиХ.

Предложено је креирање правног оквира за успостављање при Влади ФБиХ канцеларије за привредну сарадњу с исељеништвом, која би се бавила привлачењем инвестиција те олакшавањем и правно-информативном помоћи држављанима БиХ у иностранству за улагање.

Закључцима се тражи информација о мјерама пронаталне политике, укључујући и предузете кораке ка изједначавању права породиља и мајки у ФБиХ у сврху охрабрења политике наталитета, борбе против бијеле куге.

Закључцима Представничког дома Завод за запошљавање ФБиХ обавезан је да у сарадњи с кантоналним заводима запошљавања у року од 90 дана достави информацију о броју људи који су се одјавили с бироа или друге врсте процјене које се тичу напуштања БиХ ради запошљавања у иностранству, као и информације о структури послова због којих грађани БиХ одлазе.

Од федералног Министарства образовања и науке затражено је да у року од 90 дана, у сарадњи с надлежним кантоналним министарствима, предложи информацију о школама и факултетима, те утврди списак дефицитарних занимања у ФБиХ, пренијели су федерални медији.

Извор: СРНА