latinica  ћирилица
11/04/2017 |  20:10 | Аутор: РТРС

Тренинг прије јела- да или не?

Научници кажу да ћете најбоље резултати остварити ако тренирате на празан стомак. Али, то не важи за све...
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Вјежбање на празан стомак дугорочно је добро за здравље, показала је прва студија која се бавила тим питањем.

Стручњаци кажу да је тијело након оброка превише заузето "одговарањем" на унесену храну, да би се бавило сагоријевањем калорија.

То значи, кажу научници, да вам тренинг послије оброка неће помоћи да скинете масне наслаге, а осим тога, није добро ни за желудац да вјежбате након јела.

Наиме, приликом тренинга послије оброка тијело користи угљене хидрате као извор енергије, а не масти које желите да изгубите. Са друге стране, стручњаци вјерују да ћете најбрже скинути вишак масних наслага ако вјежбате на празан стомак, а тако ћете најприје изградити и мишиће тврде они.

За потребе ове студије, научници су анализирали групу гојазних мушкараца, који су шетали сат времена празног стомака, а друга група је исто толико шетала два сата након јаког доручка.

Након вјежбања су учесницима обје групе узимани узорци масног ткива и узорци крви.

Испоставило се да се масно ткиво брже троши код мушкараца који су тренирали празног стомака, мада се сагоријева и код оних који су јели два сата прије вјежбања.

Међутим, стручњаци су открили још нешто занимљиво - резултати студије не важе за припаднике оба пола!

Мушкарци брже сагоријевају масти ако вјежбају празног стомака, док је код жена супротно - препоручљиво је да тренирају након оброка.

Извор: Мондо