latinica  ћирилица
12/04/2017 |  11:31 ⇒ 11:39 | Аутор: РТРС

Прави избор за украшавање јаја – луковина, цвекла, спанаћ

Ближи се највећи хришћански празник Васкрс и вријеме када се фарбају јаја. Осим што домаћице брине која је најбоља техника за осликавање, главобољу задају и боје. Љекари упозоравају да оне могу садржати и штетне материје.
Васкрс - Фото: СРНА
ВаскрсФото: СРНА

Црвена није довољно јарка, зелена је испрана – жале се домаћице на Велики петак. И то нису једине замјерке на боје за украшавање јаја за Васкрс.

Из Центра за едукацију потрошача Србије наводе да домаћице углавном сумњају у квалитет боје зато што мисле да их не произвођачи већ продавци мијешају са бојама које се користе за зидове.

Ниска цијена кесице требало би да упали аларм да боја није безбједна, а да ли је права провјеравају санитарни инепектори. Пред Васкр је појачана контрола, али само на мјестима легалне продаје боја.

"Оно што је сумњиво шаље се на анализу у лабораторије које су акредитоване и овлашћене од министра здравља. Углавном се испитују тешки метали код фарби за јаја", објаснио је Горан Стојковић из Одјељења санитарне инспекције при Министарству здравља Србије.

Да не би стријепиле док чекају те резултате, домаћице морају да знају ко је призвео боју, њен садржај и рок употребе. Све то пише на декларацији која мора да носи и ознаку Е од 100 до 180. Она гарантује да бјеланце смије да се једе и када га боја офарба.

Из Завода за јавно здравље истакнуто је да ризици од боја које су легално на тржишту не постоје.

"Један други ризик је значајнији када говоримо о јајима, а то је ризик од тровања – бактеријских тровања и препорука је увијек тврдо скувати. Ако је пукла љуска треба га брзо појести, јер та напукла љуска омогућава продор микроорганизама и кварење таквог јајета“, упозорено је из Завода за јавно здравље.

Због свега тога, први избор, кажу љекари, треба да буду природне боје од луковине, цвекле, спанаћа. Стари рецепти домаћица, да не боли глава.

Извор: РТС