latinica  ћирилица
12/04/2017 |  11:51 | Аутор: РТРС

Прољећни умор се не лијечи љенчарењем!

Прољећни умор прати многе особе, посебно старије, и задаје им бројне здравствене проблеме који прате смјену годишњих доба.Људи знају бити уморни, раздражљиви, депресивни и немају воље за било какву активност. Ти симптоми се приписују прољећном умору, а окидач за тегобе су и честе промјене времена.
Шетња пут до здравља - Фото: илустрација
Шетња пут до здрављаФото: илустрација

Када је човјек оптерећен животним недаћама, психа не може дуго издржати тај притисак и онда се, осим психичких болести, јављају и физичке. Премор, стресне ситуације, незадовољство, фрустрације, осјећај неправде, као и разна трпљења могу да изазову напетост, која притиска тијело, па оно постаје све уморније.

Симптоми прољећног умора лако ће ишчезнути чим се организам прилагоди на временске услове, али никада не може да се навикне на стрес. Привидно може, али је цијена превисока. Човјек оболи, имунитет му додатно слаби и круг се затвара. Први корак који се мора учинити је одлучити како побиједити умор.

Треба изаћи из куће и избјегавати јутарње или чак цјелодневно љенчарење. Узрок умора, посебно прољећног, може бити и недостатак витамина Д који јача имунитет. А довољне количине тијело најбоље добија излагањем сунцу, ходањем, бржом или лаганом шетњом по природи. Умор може изазвати и недостатак кисеоника. Вишемјесечни сједелачки начин живота и зимска тромост умртви тијело, али се вјежбањем разбуди организам и побољшава унос кисеоника.

Ипак, не треба преузимати одмах превише обавеза, јер и то нарушава имунитет и отвара пут болестима. Добро је дружити се с људима сличних интересовања, који не замарају и добронамерни су. Тако се избјегавају негативности, које додатно оптерећују душу и тијело.

Превелика количина стреса крива је и за бројне болести па је препоручљво успорити да би се сачувало здравље.

Извор: Агенције