latinica  ћирилица
13/04/2017 |  15:50 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Брчко: Недостаје 1.500 доза петовалентних вакцина (ВИДЕО)

Брчанском здраству, због немогућнсоти испоруке од стране добављача, тренутно недостаје 1.500 доза петовалентних вакцина.
Брчко-вакцинација - Фото: РТРС
Брчко-вакцинацијаФото: РТРС

Како наводе у Дому здравља, проблем је ријешен позјамицом вакцина из ентиетских здрвстевних установа, али је проблем и то што вакцина нема на тржишту. Њихова производња траје 18 недјеља а почиње, по основу обављене наруџбе односно уплате.

Недостају вакцине за примовакцинацију дјеце која се вакцинишу у трећем мјесецу живота /три дозе у размаку од 42 дана/, те за ревакцинацију дјеце у другој, петој, односно шестој, и у 14. години.

Пододјељење за јавно здравство саопштило је да је спровело процедуру набавке вакцина за 2017. и 2018. годину, али је стигла само једна понуда, за само једну врсту вакцине.

"Када буду набављене вакцине, ученици који су завршни разред основне школе а нису вакцинисани, биће путем средстава информисања обавијештени о мјесту вакцинисања, као и сви грађани чија дјеца треба да буду вакцинисана и ревакцинисана", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да помјерање термина вакцинације неће утицати на процес имунизације код дјеце.

За покретање нове процедуре за тендерски избор добављча вакцина, мораће се сачекати да се испоштују правила јавних набавки, које прописује Закон.