latinica  ћирилица
13/04/2017 |  21:10 ⇒ 14/04/2017 | 19:57 | Аутор: РТРС

НАСА: Могућ живот на Сатурновом мјесецу

У току је конференција Америчке свемирске агенције (НАСА), на којој су представљена најновија открића о Сунчевом систему.
Сатурнов мјесец Енцелад - Фото: flickr.com
Сатурнов мјесец ЕнцеладФото: flickr.com

Ново откриће НАСА везано је за истраживање летјелице „Касини“, која већ дуго кружи око Сатурна и његових природних сателита, а овај пут главна тема је Енцелад, шести по величини Сатурнов мјесец.

Гледано споља, донедавно се чинило да је од свих природних сателита у Сунчевом систему Енцелад најсличнији Мјесецу — хладан је и негостољубив за живот. Ипак, испод сурових услова на површини крије се окружење потенцијално погодно за настанак животних форми.

Наиме, на леденом Енцеладу налази се потповршински океан у којем се одвијају различите хидротермалне активности. Ове активности узрок су избацивања водене паре и комада леда из океана на површину Енцелада.

Научници сматрају да је постојање воде у течном стању кључно за опстанак живог свијета, а најновији резултати истраживања, објављени на конференцији, показали су да је Енцелад испод ледене површине топлији него што се до сада претпостављало.

Извор: Спутњик