latinica  ћирилица
14/04/2017 |  14:17 | Аутор: РТРС

Херцеговци, ускоро, највиши у Европи

Стручњаци међународног тима научника Источне Европе који је предводио Павел Грасгрубер, са чешког Масариковог универзитета, истиче да су људи са подручја Херцеговине по висини одмах уз највише - Холанђане.
Мјерење висине - Фото: илустрација
Мјерење висинеФото: илустрација

Истраживање је открило да су Херцеговци просјечно високи 1,83 метра, те да су само за 0,2 центиметра нижи од Холанђана. Међутим, у неким регијама Херцеговине просјечна висина мушкарца је 1,84 метра или чак још виша.

Научници очекују да ће већ наредно истраживање показати да су људи из Херцеговине по висини "прескочили" Холанђане.

Један од фактора висине је генетски фактор ипсилон хаплотип И-М170. Истраживања показују да је раст овог генетског профила повезан са растом висине становништва.

У Холандији 35 одсто мушкараца има овај генетски профил, а у Херцеговини га има више од 70 одсто мушкараца.

Према овим резултатима, просјечни Херцеговац могао би бити висок чак један метар и 90 центиметара.

Одговор на питање зашто њихова просјечна висина ипак није толика научници су пронашли у другом фактору - исхрани, наводе научни портали.

У државама са исхраном богатом протеинима из свињетине, млијечних производа, јаја и рибе мушкарци су виши. Они који већину протеина уносе из житарица су нижи.

Истраживање је показало да је исхрана Холанђана богата протеинима, док их Херцеговци не уносе толико и зато не достижу пуни генетски потенцијал за висину.

Извор: Срна