X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
15/04/2017 |  11:31 | Извор: РТРС

Пост па празнична трпеза-стрес за организам

Васкрс је специфичан празник јер му претходи пост од више недјеља, након чега слиједи обилна и калорична трпеза, што свакако зна да утиче на тренутно и опште стање људи, рекао је за Тањуг љекар Хитне помоћи, Жељко Баћевић.
Посна трпеза (Фото:Драган Јевремовић) -
Посна трпеза (Фото:Драган Јевремовић)

"Врло често када су у питању овакви празници долази до повећања обима посла у одређеној мјери, зато што људи претјерујући са храном и пићем оптерете организам и то се онда манифестује не само стомачним тегобама, што је најчешће, већ може доћи и до пораста крвног притиска, а хипертензија је подлога за многе друге болести", истакао је Баћевић.

Он је упутио апел свим суграђанима да поведу рачуна јер је преобилан оброк једна врста стреса за организам, а нарочито за организам који је испошћен.

"Људи са повишеним притиском су најризичнија група јер углавном то није само изолован проблем, већ је у највећем броју случајева повезан са другим обољењима. То су особе које потенцијално могу значајније оштетити своје здравље", каже Баћевић.

Он је истакао да су међу најугроженијима и старији људи који се већ лијече од неких хроничних болести јер иако се већина њих придржава терапије и савјета када дођу празници не могу да одоле искушењу богате трпезе.

"Током празника учестало је и претјерано конзумирање алкохола код младих које се најчешће заврши без већих посљедица, али свакако није нешто што не оставља трага на организам", закључује Баћевић.

Извор: Б92