latinica  ћирилица
17/04/2017 |  16:57 | Аутор: РТРС

Вода око једног вулкана у Јапану кључна за опстанак корала

Воде око малог острва Шикине у Јапану могу бити кључне за опстанак коралних гребена, оцијенили су научници.
Корални гребен (Фото:delo.si) -
Корални гребен (Фото:delo.si)

Морско дно код Шикине је "жива лабораторија" за истраживачку експедицију која тражи начин да заштити корале од ефеката климатских промјена.

Шикине нуди јединствене услове које стварају подводни вулкани који избацују угљен-диоксид у неке од залива чинећи их мање алкалним, и тако ће, према ријечима научника, доћи до утицаја неограничене емисије угљеника на свјетске океане до 2100. године.

Гомилање угљен-диоксида због емисије гасова стаклене баште или подводне вулканске активности подиже температуру и мијења хемијски састав океанске воде у процесу званом ацидизација, а научници кажу да воде око Шикинеа дају увид у понашање подводног свијета - укључујући и корале, у таквим условима.

Јапански корали тако могу дати важне податке о подводном животу што може бити кључно за спас аустралијског Великог коралног гребена који се налази у опасности од "избјељивања", процеса у ком корали под притиском виших температура мора одбацују алге које у њима живе и којима се хране.

Научници су рекли да је гребен двије године заредом губио боју и да ће опоравак бити готово немогућ.

Корални гребени заузимају мање од 0,2 одсто океанског дна, али су дом за око 30 одсто воденог биљног и животињског свијета, као извор хране и заштита од предатора.

Извор: Бета