latinica  ћирилица
19/04/2017 |  16:42 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Бактеријска упала синуса мучи алергичне

Повећана концентрација полена у ваздуху изазива озбиљне респираторне тегобе.

Кијање, обилна секреција из носа и свраб у грлу ових дана интензивно муче оне који су алергични на полене биљака. У ординацијама кажу и да је повећан број оних који траже помоћ изабраног љекара, јер им се уз ове тегобе јављају повишена тјелесна температура, сливање секрета низ ждријело, отежано гутање и понекад јак бол у грлу.

Доктор Светлана Ваљаревић, из Службе за ОРЛ и максилофацијалну хирургију Клиничко-болничког центра "Земун", каже да је ријеч о бактеријском синузитису који захтијева терапију антибиотицима:

- Пацијенти који иначе болују од алергијског ринитиса имају већи ризик од оболијевања од синузитиса због тога што алергијско стање доводи до отока слузнице носа, секрета у носу и отежане дренаже синуса.

Бактеријски синузитис, осим када је изазван запаљенским процесима зуба или повредом, увијек је удружен са запаљењем слузнице носа (ринитис), тако да би најпрецизнији назив инфекције био бактеријски риносинузитис.

- Овај запаљенски процес је доста чест - каже др Ваљаревић. - Неопходно је да се санира антибиотицима, јер може да узрокује ширење процеса са слузнице синуса на кост синуса или на структуре ока. Такође може да се прошири на запаљење средњег уха, ждријела, доњих респираторних путева, да узрокује погоршање бронхијалне астме, али и менингитис и гнојне колекције у мозгу.

Инфекција најчешће почиње као обична прехлада праћена малаксалошћу, губитком апетита и повишеном тјелесном температуром. Осим цурења секрета кроз нос и низ ждријело и болова у грлу, могу да је прате јаче или слабије главобоље, као и осјећај пуноће синуса.

Уз антибиотике од помоћи могу да буду капи за побољшање дренаже синуса, док иритирано ждријело и надражајни кашаљ умирује инхалација чајем од жалфије, биљни сирупи, ориблете и пастиле. Аналгетици се савјетују само ако је тјелесна температура изнад 38,5 степени Целзијуса и праћена боловима дијелова тијела.

Извор: Вечерње новости