latinica  ћирилица
22/04/2017 |  08:50 | Аутор: РТРС

Да ли је безбједно пити лијекове којима је истекао рок?

Постоји неколико фактора који одређују да ли је безбиједно користити лијекове послије истека рока трајања, пише Хафингтон пост.
Лијекови - Фото: РТРС
ЛијековиФото: РТРС

Тип лијека, колико је времена прошло од истека рока и начин на који је лијек чуван, каже Дејвид Нјренберг, шеф одсјека клиничке фармакологије и токсикологије у Дармут Хичкок медицинском центру.

“Мислим да не постоји никакав проблем ако узимате лијек коме је рок истекао прије неколико мјесеци или годину дана, а притом је правилно чуван, за већину лијекова не мислим да постоји било какав проблем“, рекао је Нјренберг.

Фармацеутске компаније тестирају ефикасност и безбиједност лијека у одређеном временском периоду - обично двије до три године - и само ако је правилно чуван. Правилно складиштење значи да лијек није изложен изузетно високим или ниским температурама, директној сунчевој свјетлости или топлоти и влаги.

Научна истраживања доказала су да лијекови дјелују дуже вријеме након истека рока употребе, преноси Спутњик.

То је добра вијест за људе којима је потребна нешто хитно или желе да уштеде новац.

Међутим, Нјренберг каже да постоје неки лијекови које не би требало употребљавати након истека рока.

Течне лијекове посебно треба избјегавати. Садржај боце је стерилан док се не отвори, јер када се отвори течни лијек, постаје веома осјетљив на бактеријске контаминације.

“То је посебно односи на капи за очи“, рекао је Нјренберг. Такође би требало да озбиљно схватите упутства о складиштењу лијека.

На примјер, нитроглицерин, таблете које се обично прописују људима који имају ангину или коронарне болести срца изузетно је осјетљив на екстремну топлоту. Зато се не препоручује да ове таблете држите у аутомобилу, чак ни у касети.

Такође би требало да размислите о антибиотицима. Ако имате озбиљну инфекцију и пронађете преостале антибиотике у свом ормарићу, не постоји начин да се утврди да ли лијек нема ослабљено дејство и зато није вриједно ризика. (Да не помињемо чињеницу да увијек треба да се консултујете са својим љекаром прије него што узмете лијекове).