latinica  ћирилица
22/04/2017 |  10:02 ⇒ 10:42 | Аутор: РТРС

Први пут у историји: мобилни "крив" за настанак тумора

Према одлуци Суда у италијанском граду Ивреа, претјерана употреба мобилног телефона на радном мјесту довела је до развоја бенигног можданог тумора код једног мушкарца.

Пресуда је донешена 11. априла, али је тек у четвртак јавно саопштена, а остављена је могућност подношења жалбе, преноси Бизнис инсајдер.

Педесетседмогодишњи Роберто Ромео изјавио је да је због својих радних дужности био приморан да користи мобилни телефон три до четири сата дневно у периоду од 15 година.

"Кад год је требало да разговарам са колегама како бих организовао посао, морао сам да користим мобилни телефон. И то свуда - на послу, од куће, у колима... Временом сам почео да стичем утисак да ми је десно уво зачепљено, а 2010. године је установљено да се ту налази тумор. Срећом, није малигни, али више ништа не могу да чујем, јер ми је извађен акустични нерв", објаснио је Ромео.

Љекари процјењују да је изгубио 23 одсто тјелесних функција, због чега ће од националног осигуравајућег друштва (ИНАИЛ) до краја живота примати новчану надокнаду од 500 евра.

"Први пут у свијету један суд је признао каузалну везу између непримјерене употребе мобилног телефона и можданог тумора", изјавили су Ромеови адвокати Стефано Бертоне и Ренато Амброзио.

Ромео наводи да није имао намјеру да демонизује употребу мобилних телефона, већ да "вјерује да би људи требало да буду пажљивији када је ријеч о њиховој употреби".

Извор: Агенције