X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
22/04/2017 |  13:53 | Извор: РТРС

Откривени први лијекови који заустављају одумирање неурона

Научници британског Савјета за медицинска истраживања пронашли су први лијек који може да заустави одумирање можданих ћелија код људи, преноси Би-Би-Си.
Деменција (илустрација) -
Деменција (илустрација)

Они су, на основу ранијих проба над животињама, открили да двије различите смјеше могу да буду безбиједно примјењене у лијечењу деменције.

Лијекови мијењају природну одбрамбену реакцију мозга на вирусне инфекције, која се може активирати грешком, у случају претјеране производње одговарајућег протеина. Када инфициране ћелије почну да гомилају протеине вируса који је преузео контролу над њима долази до потпуне обуставе овог процеса како би се зауставило напредовање болести. До сличне појаве долази и у одсуству заразе, али овај пут неурони изгладњују на смрт сами себе, обуставом израде битних протеина.

Сматра се да овај механизам стоји иза дегенеративних обољења попут деменције. Његово безбиједно заустављање могло би драстично да промјени судбину обољелих од Алцхајмерове, Паркинсонове, Хантингтонове и других болести уколико се на клиничким студијама докаже да су једињења тразодон и ДБМ, која се већ користе у различитим терапијама, поуздана.

- Мале су шансе за потпуно изљечење, али ако зауставите напредак можете да промијените исход Алцхајмерове болести тако да је могуће живјети са њом – упозорава професорка Ђована Малучи.

Она очекује да ће се послије двије до три године тестирања над пацијентима обољелим од деменције знати да ли лијекови раде.

Извор: Новости