latinica  ћирилица
25/04/2017 |  11:41 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Израел тражи од БиХ и Пољске да врати Јеврејима некретнине вриједне милијарде евра

Босна и Херцеговина и Пољска једине су двије европске земље које нису направиле ниједан корак како би обештетиле Јевреје и вратиле им имовину одузету током Холокауста, наводи се у студији објављеној у Израелу.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

У студији под називом "Поврат непокретне имовине током Холокауста" (The Holocaust /Shoah/ Immovable Property Restitution Study) анализирано је јесу ли бивше комунистичке земље Источне Европе провеле Терезинску декларацију из 2009. коју је потписало 46 земаља, а која се односи на поврат имовине, пише The Times of Israel.

- Више од 70 година након Холокауста значајан дио непокретне имовине која је одузета Јеврејима није враћена – наводи се у студији која је објављена на Дан сјећања на Холокауст.

Посебна критика упућена је Босни и Херцеговини те Пољској које, за разлику од других земаља потписница Терезинске декларације, нису чак нити донијеле законе о овом питању.

- У Пољској је процентуално убијено највише Јевреја у Европи. Шест милиона Јевреја убијено је током Холокауста уочи и током Другога свјетског рата. Три милиона Јевреја или око 90 посто Јеврејске популације убијено је нацистичким логорима у Пољској – наводи се, између осталог у студији.

У Терезинској декларацији се, између осталог, наводи да би имовина која је одузета од Јевреја током и након Другога свјетског рата требала дати преживјелима или се користити за образовање данашњих генерација о Холокаусту.

Ово питање поставили су из Израелског савјета за спољне односе и српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу током његовог боравка у Јерусалему.

Јакоб Финци, предсједник Јеврејске заједнице БиХ, казао је тад за Фактор да је пред Други свјетски рат у БиХ живјело око 14.000 Јевреја који су већином изгубили и живот и своју имовину.

- У БиХ је живјело око 14.000 Јевреја 1941. Ако је свака јеврејска фамилија имала најмање један стан или кућу, то је око 4.000 стамбених објеката. С друге стране, већи дио тих Јевреја је имао неки бизнис, имало је своје радње или производне погоне. Све је то конфисковано. Ако се почне на томе озбиљно радити, онда ћемо морати почети и озбиљно рачунати. Укупна процјена вриједности имовине која је национализована у БиХ је између десет милијарди и 15 милијарди евра. Ако је 20 посто те имовине јеврејско, онда су три милијарде евра нека разумна цифра – казао је Финци за Фактор који је том приликом истакао да је већина зграда од Вјечне ватре до Маријиног двора била у власништву Јевреја.

Извор: Независне/Фактор