latinica  ћирилица
25/04/2017 |  15:30 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Лафорина болест - помоћ у проналаску лијека позивом на број 1412

Позивом на број 1412 корисници "М:тел" мреже до краја априла могу донирати новац за истраживачки рад на лијеку за Лафорину болест и његовом будућем усавршавању.
Нови пројекат РТРС-а: Филм "Лица Лафоре" Дениса Бојића - Фото: РТРС
Нови пројекат РТРС-а: Филм "Лица Лафоре" Дениса БојићаФото: РТРС

Грађани, који су заинтересовани да помогну, могу то да учине и куповином књиге "Изгубила животну битку, побиједиће Лафорину болест" Сњежане Гајић, која се продаје у свим књижарама "Култура" у Бањалуци, Тузли и Сарајеву, те књижарама "Делфи" и "Вулкан" у Србији.

Прва верзија лијека требала би да буде завршена крајем године.

Сњежана Гајић, мајка Татјане и Милане Гајић из Бањалуке, каже да је борба за лијек за најтежу епилепсију људског рода – Лафорину болест, борба за спас и наду, у њиховој малој породици почела прије десет година, сазнањем да Татјана и Милана, до тада потпуно здраве дјевојчице, болују управо од ове изузетно ријетке болести.

"Присјећајући се свега што смо прошли, даноноћно дежурајући крај кревета моје Милане, посјећујући гроб моје Татјане и мислећи на сву Лафора дјецу свијета, спознајем да је љубав којом пуните душу у тој борби јача од сваке туге коју осјећате и сваког умора који се јави", истиче Гајићева у јавном обраћању прослијеђеном медијима.

Она је додала да су њена породица и сви људи добре воље из Српске, БиХ и земаља региона једни од највећих донатора тиму стручњака канадске Болнице "Сик кидс" за истраживачки рад на проналаску лијека, о чему свједочи и плоча захвалности у холу ове установе у Торонту.

"Осјећајући патњу и бол ове дјеце, саосјећајући са њиховим родитељима и родитељима све болесне дјеце овог свијата, вјерујем и знам да ће лијек ускоро доћи. Хумани људи овог свијета помоћи ће усавршавање тог лијека, а наша мала породица никада неће одустати или посустати у борби за спас и наду, знајући да има још вас који не одустајете и не посустајете у намјери да дате допринос да се Лафорина болест избрише са лица земље", поручила је Гајићева.

Она је најавила да ће 15. маја у Бањалуци бити приказан филм "Лица Лафоре", аутора Дениса Бојића, који је рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

"Послије приказивања овог филма свијету више ништа неће бити исто у области неурологије, ријетких болести и маргинализованих група друштва уопште", истакла је Гајићева.

Извор: СРНА