X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
01/05/2017 |  16:40 | Извор: РТРС

Знакови који указују да јетра не ради како треба

Јетра је највећа жлијезда у људском организму, у којој се налази око 300 милијарди ћелија ткива - хепатоцита, које обављају више од 500 различитих физиолошких функција, од којих су многе неопходне за одржавање живота. Да јетра не ради како треба показују сљедећи симптоми.
Људско тијело - Фото: илустрација
Људско тијелоФото: илустрација

Болови у стомаку - бол са десне стране испод ребара један је од знакова болести јетре. Јетра обухвата већи дио трбушне дупље, а њен масни крај налази се са десне стране и ако је оштећен или под упалом, јавља се бол.

Жуте очи или кожа (жутица) - када тијело разграђује старе крвне ћелије, расте билирубин у крви. И док здрава јетра нема проблема са одлагањем билирубина, болесна јетра допушта да се билирубин сакупља у крви, а симптом су жуте беоњаче или кожа (жутица). Тамна боја урина и свијетла боја столице такође су знаци жутице.

Бол у зглобовима - мучнина, повраћање, умор и губитак апетита међусобно су повезани симптоми болести јетре - нарочито аутоимуног хепатитиса. Аутоимуни хепатитис је стање у коме имунолошки систем погрешно напада ћелије и ткива јетре, а чешћи је код жена него код мушкараца.

Мрље на кожи - ако јетра не чисти правилно крв, долази до проблема са згрушавањем крви у близини површинског слоја коже.

Збуњеност - ако је јетра болесна, у крви и у мозгу се може створити превише бакра, што може довести до поремећаја сличних Алцхајмеровој болести. Тај симптом повезан је са напредном фазом болести јетре, што значи да то вјероватно неће бити први (или једини) симптом, ако јетра не ради како би требало.

Извор: Агенције