latinica  ћирилица
03/05/2017 |  19:22 | Аутор: РТРС

Два пива ублажавају главобољу?

Студија коју су спровели истраживачи Универзитета у Гриничу, тврди да двије кригле пива (двије пинте - 1,14 литара) могу да буду ефикасније у ублажавању бола од аналгетика.
Пиво (Фото: Thinkstock) -
Пиво (Фото: Thinkstock)

Послије анализе 18 различитих студија, научници су закључили да количина алкохола у крви од око 0,08 одсто доводи до раста прага бола, истовремено снижавајући његов интензитет.

Закључци указују да је алкохол ефикасан аналгетик, који омогућава медицински релевантно смањење интензитета бола. То може да буде објашњење неадекватне употребе алкохола од особа са сталним боловима, упркос потенцијалним дугорочним посљедицама по здравље, наводе стручњаци.

Према њиховим наводима, алкохол садржи сличан ниво кодеина који помаже ослобађању од болова.

Није, међутим, јасно да ли је то посљедица снижења нивоа анксиозности, због чега помислимо да бол и није толико страшан, или због стварног утицаја на мождане рецепторе. Без обзира на то, смањење бола је примјетно.

Стручњаци, наравно, нису заборавили да напомену да ово не значи да је алкохол добар за здравље и да претјерана и дуготрајна конзумација може изазвати више штете него користи.

Извор: Агенције