latinica  ћирилица
03/05/2017 |  21:42 ⇒ 22:00 | Аутор: РТРС

Нова пукотина на Антарктику изазвала панику међу научницима (ФОТО)

Нова пукотина појавила се уз већ постојећу на највећој леденој плочи на Антарктику, а научници страхују да је само питање тренутка када ће се одвојити санта величине од 3,2 хиљаде квадратних километара.
Антартик - Фото: klix.ba
АнтартикФото: klix.ba

Уколико се то догоди, ледена плоча би могла постати веома нестабилна и распасти се. Научници пажљиво посматрају ледену плочу Ларсен Ц која се налази на источној обали гдје је велика рупа у леду (сада 178,6 километара) расла током посљедњих година великом брзином.

Између децембра и средине јануара пукотина се проширила за 27 километара, а од 2011. године је порасла за 80 километара. У посљедњих неколико мјесеци научници су примијетили да се пукотина престала продужавати, али да се наставила ширити скоро метар дневно. Сада је широка 304 метра. Сада су примијетили нову грану расцјепа од главне пукотине, на око 9,6 километара испод оригиналне пукотине, те иде у смјеру океана.

Нова пукотина на Антарктику

Забрињавајуће је да само 19 километара леда чува цијели комад који се раздваја да не отплута у море. Одвајање је неизбјежно и оно ће са собом однијети 10 посто цијеле ледене површине што ће довести до нестабилности.

Уколико би ледени бријег Ларсен Ц доживио колапс, то би довело до подизања нивоа мора за центиметар и заувијек промијенило изглед Антарктика.

Извор: Агенције