latinica  ћирилица
07/05/2017 |  11:06 ⇒ 15:23 | Аутор: РТРС

Награде за ученике приједорске музичке школе (ВИДЕО)

Приједорску Средњу и основну школу "Саво Балабан" бројним наградама овјенчало је петоро ученика - основаца. Четворо клавириста и један кларинетиста својој школи донијели су бројна признања, освојена на интернационалним и домаћим такмичењима.
Музичка школа Приједор - Фото: РТРС
Музичка школа ПриједорФото: РТРС

Петоро основаца приједорске Средње и основне музичке школе "Саво Балабан", четворо клавириста и један кларинетиста, ове године нижу само успјехе. Освојили су бројне награде и признања на интернационалним и домаћим такмичењима. Награде су мотив за нове изазове. 

 "Наравно то су све већи подстицаји да се то и настави, имам и већу жељу постизања тих бољих резултата, а и наравно да ће и послије средње музичке школе бити и музичка академија", рекла је  Ена Аличехајић, ученица на Одсјеку за клавир.


"Из клавира сам ишао у Шабац гдје сам освојио прву награду, такође и у Бањалуку и Градишку – прве награде, треће награде у Београду и Вараждину и друга награда у Верони", навео је Никола Зоројевић, ученик на Одсјеку за клавир.

Музика је њихова велика љубав, али су, како кажу, пресудни таленат, труд и велики ангажман професора.

"Све заједно, али поготово труд, таленат и доброта професорица. Дневно свирам клавир два сата", рекао је ученик Филип Дукић.

"Музика мене једноставно опушта и то је мој пут", каже ученица Ива Драгић.

"Много ми се допао звук кларинета и свидио ми се његов изглед и одлучио сам и наставићу, пошто ми се јако допада", навео је Лазар Тромошљанин.

Приједорску Средњу и основну музичку школу похађа 350 ученика.

"Ради се о једној, могу слободно рећи, сјајној генерацији клавириста. Због њих смо организовали једну посебну школу, коју је држала професорица Мила Лацковић из Београда, радила с њима, припремала, мотивисала и нас и дјецу и родитеље, тако да су то та дјеца, четоро ученика, а свакако имамо и млађе генерације у првом, другом основне и на дувачком одсјеку", истакао је Гојко Рађеновић,  директор Музичке школе "Саво Балабан" у Приједору.

Поводом Дана града 16. маја, Приједор ће од 11. до 13. маја бити домаћин 17. Међународног фестивала хорова "Златна вила", у оквиру којег ће учествовати и ученици ове школе.