latinica  ћирилица
08/05/2017 |  12:59 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Решић-Којић: Споразум о попису српских жртава рата у БиХ (ВИДЕО)

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић потписали су данас Споразум о кориштењу података из Централне базе другог примјерка матичких књига, с циљем пописа и евидентирања српских жртава из протеклог рата у БиХ.
Споразум о попису српских жртава - Фото: РТРС
Споразум о попису српских жртаваФото: РТРС

Решићева је након потписивања споразума у Бањалуци истакла да Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске жели да помогне Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица у реализацији пројекта пописа и евидентирања српских жртава.

"Вјерујем да ћемо на овај начин барем за 50 одсто корисника успјети утврдити потребне податке. Желимо да покажемо да смо подршка и помоћ свима којима је то неопходно", рекла је новинарима Решићева.

Којић је подсјетио да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица 2013. године започео активности пописа и евидентирања српских жртава из протеклог рата и да ће реализацијом наведеног споразума бити добијени подаци о датуму и евентуално о узроцима смрти српских жтава.

"Имамо усвојена подзаконска акта, а прописали смо и који је минимум података који су неопходни да би жртва била верификована. До сада смо пописали и евидентирали више од 29.000 српских жртава, а ако ово упоредимо се подацима демографске службе Хашког трибунала која је пописала 22.774 српске жртве, долазимо до чињенице да је овај трибунал умањио број српских жртава за 21 одсто", рекао је Којић.

Он је напоменуо да би Републички центар прелиминарне резултате пописа жртава могао имати до краја ове године.

Којић каже да ће реализацијом наведеног споразума бити сачињена вјеродостојна база података, чиме би успјешно био окончан процес пописа и евидентирања српских жртава.

"У бази података имамо још око 600 спорних имена која ћемо провјерити, а позивам све који имају било какве податке о страдању лица да пријаве Републичком центру. Сматрам да је овај посао најважнији, јер имамо многе покушаје да се историја погрешно прикаже. Српске жртве је покушао да оспори и аутор атласа ратних злочина Мирсад Токача, што је недопустиво", закључио је Којић.

Извор: Срна