latinica  ћирилица
08/05/2017 |  15:19 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Србија: Сваке године од рака јајника оболи 750 жена

У Србији сваке године од рака јајника оболи више од 750 жена, док годишње ова болест узме више од 450 живота, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Београду.
Здравље (Илустрација: РТРС) -
Здравље (Илустрација: РТРС)

Предсједник Удружења гинеколога и опстетричара Србије, Црне Горе и Републике Српске Александар Стефановић рекао је да је рак јајника најсмртоноснији од свих гинеколошких малигнитета јер не постоје рани симптоми.

Он наводи су симптоми неспецифични и доводе се у везу са дигестивним и уринарним трактом, отицањем трбуха, подригивањем, штуцањем, што се може појавити и код других обољења, а некада и код здравих људи.

"Када се симптоми појаве и пацијент оде на преглед, болест је већ у трећем, четвртом стадијуму, када је преживљавање 30 до 40 одсто", рекао је Стефановић.

Према његовим ријечима, други проблем код ове болести јесте што медицина још увијек нема адекватан скрининг, односно адекватно рано откривање.

"Редовни и чешћи гинеколошки прегледи, не само у старијем животном добу, него и код млађих жена, повећавају шансу да се болест открије у некој раној фази и да се може излечити", поручио је Стефановић.

Он истиче да су узрочници рака јајника дјелимично непознате, случајне мутације гена, на које се не може утицати нити се могу предвидјети.

"Ово је болест од које оболевају превасходно старије жене, али, као што видимо, не заобилази ни млађу популацију", навео је Стефановић, који је и директор Клинике за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије.

Предсједник Координационог тијела за родну равноправност Владе Србије Зорана Михајловић истакла је да је у протеклих 20 година Србија изгубила 10.000 жена које су умрле од ове болести.

Михајловићева је навела да ће се залагати за постојање вишег нивоа бриге и за жене које су у раној фази болести, али и за оне у каснијим фазама како би се кроз такозване хосписе та брига подигла на виши ниво.

"Залагаћу се да младе жене које још нису постале мајке, а имају детектовану болест, кроз банку ћелија након оздрављења могу то постати", рекла је Михајловићева.

Конференцију су поводом Свјетског дана борбе против рака јајника организовали Удружење грађана за борбу против рака јајника "Проговори", Удружење гинеколога онколога Србије, Црне Горе и Републике Српске и Национална организација за ретке болести Србије.

Извор: СРНА