latinica  ћирилица
10/05/2017 |  17:10 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Руски научници направили вјештачки вулкан

Научници из Русије су први у свијету успјели да направе симулацију процеса у вулкану помоћу јединствене машине за електронско варење, пренијела је агенција „Тас“.
Вулкан - Фото: Screenshot/YouTube
ВулканФото: Screenshot/YouTube

Научници Института за нуклеарну физику и Института за геологију и минерале сибирског одјељења Руске академије наука су том машином растопили стијене узете из вулкана Авачински на Камчатки.

Главни научни сарадник Института за геологију Виктор Шарапов открио је да ће примјена машине помоћи да се израде модели сеизмичких процеса на дубинама између 40 и 70 километара, као и изучавање руда.

Шарапов је истакао да је експеримент топљења ксенолита, стијена које лава избацује на површину, важан јер омогућава увид у процес топљења стијена на великим дубинама без утицаја спољних фактора и начин на који се микроделови ксенолита претварају у руде. Такође ће путем математичких и физичких модела моћи да се предвиђају сеизмичке активности.

„Ово је први овакав експеримент у свијету, са јединственом техником“, додао је Шарапов.

Електронска варилица производи 10 мегавата енергије по квадратном центиметру и њом је могуће симулирати и улазак метеорита у Земљину атмосферу, а како достиже температуру од 3.300 степени Целзијуса може да топи и метале, чак и волфрам који је најтврђи у периодном систему.

Помоћу ње, тврде научници, биће могуће стварати материјале са одређеним својствима и нанопрашину.

Извор: РТС