latinica  ћирилица
10/05/2017 |  19:11 ⇒ 11/05/2017 | 07:56 | Аутор: РТРС

Оборен сет закона о акцизама (ВИДЕО)

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас негативно мишљење Комисије за финансије и буџет која није прихватила принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода и Приједлогу закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ, чиме је овај сет закона оборен.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Овим законским приједлозима, које је већ усвојио Дом народа, било је предвиђено повећање акциза на гориво за 15 фенинга по литру.

За негативно мишљење о извјештају Комисије гласао је 21 посланик, 14 је било против, а један посланик био је уздржан, тако да је уз довољну ентитетску већину констатовано да је закон одбијен.

Приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ, који је Комисија за финансије и буџет подржала у првој комисијској фази, није добио ентитеску већину и упућен је на усаглашавање.

Овим законом предвиђа се могућност приступа реструктурисању банака и формирање фонда за реструктурисање.

Према тексту предложеног закона, Агенција за осигурање депозита БиХ отвара рачун фонда за осигурање депозита у Централној банци БиХ на који се депонују премије банака чланица.

Одредбама предложеног закона предвиђа се формирање контролног тијела које ће добити овлаштења да интервенише у ситуацијама кад нека банка пропадне или у неким другим ситуацијама кад је то потребно.

Законом је прописано да се начин праћења банака чланица врши у складу са стандардима квалитета који својом одлуком прописује Управни одбор Агенције.

Усвојен је у првом читању и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи којим се омогућава Управној инспекцији да, уз непосредни, може вршити и посредни инспекцијски надзор увидом у документацију за више од 2.200 невладиних организација уписаних у регистар Министарства правде БиХ, што захтијева знатно мање времена и процес надзора чини ефикаснијим.

Измјенама и допунама овог закона, чији је предлагач Савјет министара БиХ, обезбјеђује се системска примјена Закона о државној служби у институцијама БиХ, те се на три мјесеца ограничава технички мандат и именовање вршилаца дужности, уз могућност продужења за још три мјесеца само у нарочито оправданим случајевима.

Приједлогом закона о допуни Закона о управи предвиђају се и санкције за непоступање по захтјевима Парламентарне скупштине БиХ, укључујући и одговарање на питања посланика и делегата, узимајући у обзир да је знатан број органа управе БиХ за свој рад директно одговоран Парламентарној скупштини БиХ.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ којима се предвиђа да возила хитне помоћи и ватрогасна возила имају право првенства над возилима под пратњом, што према важећем закону није случај, упућен је на усаглашавање јер није добио ентитетску већину.

Посланици Представничког дома прихватили су материјале Дирекције за европске интеграције БиХ - информацију о напретку у процесу испуњавања услова БиХ на европском путу, Акциони план за реализацију приоритета из извјештаја о БиХ за прошлу годину, четврти консолидовани извјештај о напретку спровођења Акционог плана за реализацију Реформске агенде БиХ и Акциони план за реализацију Реформске агенде БиХ за све нивое власти, уз одређене закључке.

Прихваћени су и први извјештај о мониторингу спровођења Стратегије за борбу против корупције 2015–2019. година и Акционог плана за спровођење Стратегије за борбу против корупције 2015–2019. година, извјештај о раду Регулаторне комисије за електричну енергију БиХ, извјештај о стању радијационе и нуклеарне безбједности за прошлу годину, као и извјештај о раду Канцеларије за разматрање жалби за 2016. годину.

Прихваћен је финансијски и годишњи извјештај Централне банке БиХ за прошлу годину у којем је констатовано да БиХ има стабилну монетарну политику и стабилну валуту, као и одличну сарадњу са институцијама БиХ.

Представнички дом усвојио је и информацију о посљедицама кризе "Агрокора" на економију у БиХ, укључујући и закључке Савјета министара БиХ и посланика Дениса Бећировића из СДП-а.

Наредна сједница Представничког дома најављена је за 31. мај.

Одбијен приједлог СНСД-а о Дневном реду

Посланици СНСД напустили су сједницу Представничког дома, након што је поново одбијен њихов приједлог да у дневни ред буде уврштена Одлука о разрјешењу предсједавајућег Шефика Џаферовића из СДА. Присуствовали су гласању о акцизама, али се нису изјашњавали. О судбини овог закона треба да одлучује власт, а не опозиција, поручује предсједавајући клуба СНСД-а Сташа Кошарац.

"Уочљиво је да СДА има проблема, уочљиво је да је формиран нови клуб, као што је уочљиво да СДС има проблема, један посланик их је напустио у НСРС. Питајте ове који су власт, ми смо опозиција", рекао је Кошарац.

У СДС-у, који је дио владајуће већине на нивоу БиХ, поручују да је прича о сету закона о акцизама окончана са данашњом сједницом. Предсједавајућа клуба ове странке Александра Пандуревић, СНСД је оптужила за пренос надлежности.

“СНСД је показао да постоји цијена патриотизма, да су за 15 фенинга спремни да предају надлежности Републике Српске. Агенција за осигурање депозита добија четири нове надлежности, које су до сада биле у ускључивој надлежности ентитетских агенција”, истакла је Пандуревићева.

Ипак, посланици СНСД-а нису гласали ЗА, већ против Приједлога закона о осигурању депозита у банкама БиХ. Поручују, да су оптужбе СДС-а бесмислене.

"О каквој цијени патриотизма они причају када институције РС позову представнике из РС да се окупимо у институцијама РС, они не дођу, они оду код Бакира јер им је пречи ифтар код Бакира, него састанак у Бањалуци. Очигледно да је ифтар пречи него став институција РС и они немају право да причају о патриотизму”, нагласила је Пандуревићева.

И док власт и опозиција већ хронично гласају различито од тачке до тачке дневног реда, у СДА су изгледа коначно схватили зашто сет закона о акцизама никако да добије подршку у Представничком дому.

"Не постоји парламентарна већина, суштина је овдје осигурати парламентарну већину, коју ја још увијек не видим у ПС БиХ, када се осигура већина, онда је питање процедура секундарно”, каже Шефик Џаферовић, предсједавајући

Ипак, већине нема ни на видику. СДА је и званично остала без три посланика у Представничком дому. Независни клуб формирали су Салко Соколовић, Садик Ахметовић и Сенад Шепић. Након новог бродолома закона о акцизама, Савјет министара требало би да поднесе оставку, каже Сенад Шепић независни посланик у Представничком дому ПС БиХ.

"Било би коректно да ставите мандате на располагање и да позовете ове људе који сједе у ПС БиХ да покушају да пронађу ново рјешење”, истиче Шепић.

Рјешења за сада ни на помолу, а криза власти не јењава. Тешко да ће и на наредним сједницама посланици владајуће већине дјеловати јединствено. Још годину и по остало је до наредне изборне утакмице, а играчи у Парламенту БиХ, загријавање су већ почели.

Извор: РТРС/СРНА