latinica  ћирилица
17/05/2017 |  19:25 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Свједок: Махмуљин директно командовао акцијом "Фарз 95"

Свједок Тужилаштва БиХ Нешад Шабић, бивши начелник Штаба 35. дивизије тзв. Армије БиХ, изјавио је пред Судом БиХ да је командант Трећег корпуса Сакиб Махмуљин директно командовао операцијом "Фарз 95", у којој је учествовао и одред Ел муџахедин.
Суђење Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење МахмуљинуФото: РТРС

Шабић је рекао да је лично командант Трећег корпуса донио одлуку да се одред Ел муџахедин укључи у акцију "Фарз 95".

Он је посвједочио да је током операције "Фарз", одред Ел муџахедин директно извјештавао команданта Трећег корпуса, те да му није јасно зашто извјештаје није подносио команданту 35. дивизије, како су и правила налагала.

Свједок је на показани документ, у коме је наведено да је 328. бригада од 61 заробљеног "непријатељског војника" и три жене српске националности, само двојицу задржала, док су остали предати војној полицији, а да је заробљенике од њих преузео одред Ел муџахедин, рекао да је дужност батаљона који их је заробио била да заштити те људе.

- Ако тај проблем није могла да ријеши бригада, требали су се обратити 35. дивизији, а ако они то нису били у стању да одраде, требали су да затраже помоћ од команде Трећег корпуса. Ако они нису могли ништа да учине, онда су морали да се обрате команданту Армије - појаснио је Шабић.

Према његовим ријечима, када је дошао на мјесто начелника Штаба, одред Ел муџахедин је већ био претпочињен 35. дивизији, али командант дивизије није имао овлаштења да смијени команданта овог одреда без одобрења Махмуљина.

- Комуникација 35. дивизије и одреда Ел муџахедин није увијек била онаква каква би требала да буде, јер је то била специфична јединица. У принципу су радили шта год су хтјели - истакао је свједок.

Шабић је рекао да је почетак операције "Фарз 95" каснио пет дана, зато што Ел муџахедин нио био спреман јер им се, како је рекао, "није отворила књига".

Он је посвједочио да је Махмуљин понекад присуствовао брифинзима на којима је учествовао и командант одреда Ел муџахедин, извјесни Муртез који је касније погинуо на Озрену.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса у чијем је саставу дјеловао и одред Ел муџахедин, ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Наставак суђења заказан је за 24. мај.

Извор: СРНА