latinica  ћирилица
18/05/2017 |  09:03 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

У срцу Амазона ријека која кључа и има исцјелитељске моћи (ФОТО/ВИДЕО)

У срцу Амазона у Перуу налази се свјетско чудо, ријека која кључа, за коју се дуго мислило да је легенда. Научник Андреас Рузо доказао да она кључа на чак 93 степена Целзијуса.
Андреас Рузо истражује кључалу ријеку (Фото: Devlin Gandy) -
Андреас Рузо истражује кључалу ријеку (Фото: Devlin Gandy)

За ријеку је први пут чуо од свог дједа који му је испричао причу о томе како су шпански конквистадори убили посљедњег краља Инка. Послије његовог убиства, конквистадори су се упутили у Амазон у потрагу за златом. Кад су се вратили, један човјек је испричао узнемирујућу причу о отровној води, огромним змијама и ријеци која кључа. Дванаест година касније Рузо је од своје тетке поново чуо причу о необичној ријеци. Као млади докторант геофизике Рузо је пожелио да пронађе мистериозну ријеку.

Амазон, Перу: Ријека која кључа (Фото:Profimedia)

У својој новој књизи, "Кључала ријека: Авантура и откриће у Амазону", је записао да се осјећа као у рерни или сауни док сједи на обали ријеке, која се налази у шумовитој области Мајантујака, а дугачка је 6,4 километара, у неким дијеловима је дубока и до 1,8 метара, а широка око 24 метара на одређеним дионицама.

- Да замочим руку у ријеку, имао бих опекотине трећег степена и то за мење од пола секунде, а кад бих упао у кључалу воду то би ме сигурно убило - навео је Рузо. Вода је толико врела да је локалци користе за спремање чаја, пише Бизнис Инсајдер.

Иако овакве воде постоје у свијету, обично су повезане са вулканима, попут кључалог базена у Јелоустоуну.

Кључали базен у Јелоустоуну (Фото:Don Graham / Flickr)

Међутим, ријека у Перуу се налази на чак 650 километара од најближег вулкана. Локално становништво вјерује да ријека има исцјелитељску моћ, јер су испарења из ње ојачала љековита својста дрвећа које расте око ријеке.

Нико не зна зашто је ријека толико врела. Једна од хипотеза је да је та појава резултат незгоде која се десила током бушења нафте, која је задесила шпанске освајаче прије неколико стотина година.

Шаман поед кључале ријеке (Фото:Profimedia)

Рузо тврди да је најбоља претпоставка да врела геотермална вода лије из пукотина у стијени које се налазе у земљи. Ипак потребне су године како би се овакве хипотезе доказале, а до тада кључала ријека наставља да интригира научнике, историчаре и локално становништво.

Извор: Блиц